EEM Groepenkasten

Vlaginstructie voor 4 en 5 mei

Nederlandse vlag met oranje wimpel halfstokVoor vlaggen in Nederland geldt een speciale vlaginstructie of vlagprotocol. Veel particulieren zijn daarvan niet op de hoogte. Eén van de regels is bijvoorbeeld dat vlaggen na zonsondergang niet meer mogen worden gevoerd, behalve als beide zijden van het doek zijn verlicht. En een gehesen vlag mag nooit de grond raken. En wanneer mag je bijvoorbeeld een oranje wimpel voeren?

Vlaginstructie op 4 mei

Veel Nederlanders hangen in de vooravond van 4 mei de vlag halfstok als eerbetoon en als blijk van respect voor de doden. De periode waarin volgens het vlagprotocol de vlag halfstok mag hangen is van 18.00 uur tot zonsondergang. Hierbij wordt altijd de Nederlandse driekleur (rood/wit/blauw) gebruikt, zonder wimpel. De oranje wimpel mag officieel alleen worden gevoerd op Koningsdag en op de verjagen van leden van het Koninklijk huis.

Vlaginstructie op 5 mei

Op 5 mei dient de Nederlandse vlag van zonsopgang tot zonsondergang in top te hangen. Ook dit is weer zonder oranje wimpel. Wie graag een wimpel wil gebruiken dient hiervoor de speciale wimpel voor Bevrijdingsdag te gebruiken, de “Vier Vrijheidwimpel”. Dit is een witte wimpel met het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur en de tekst “Vier Vrijheid”. Deze zelfde wimpel mag ook op 15 augustus worden gebruikt bij de viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Op 4 en 5 mei wordt altijd gevlagd, ook als deze dagen op een zondag of (christelijke) feestdag vallen.

Ontstaan van de Nederlandse Vlag

Hoe de Nederlandse Driekleur daadwerkelijk is ontstaan is niet 100% eenduidig. De voorloper hiervan, de Hollandse vlag, heeft wat fletsere kleuren en is ontstaan toen het Beierse huis aan de macht kwam in de graafschap Holland (1354 – 1533). De kleuren van deze vaan zijn voortgekomen uit het wapen van de graven van Holland en werd voor het eerst gevoerd door Willem V. Van 1810 tot 1814, tijdens de Franse overheersing, werd noodgedwongen de Franse Drapeau Tricolore gevoerd. Nadat Nederland de soevereiniteit heeft herkregen werden ook op de Nederlandse vlag de fellere kleuren gevoerd. In februari 1937 werden de kleuren officieel toen koningin Wilhelmina het kortste Koninklijk Besluit ooit tekende. Deze luidde: “De kleren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn rood, wit en blauw.”

Hoe groot een officiële vlag moet zijn is nooit voorgeschreven. Wel moeten de lengte en de breedte van de vlag zich op een schaal van 3:2 tot elkaar verhouden.

Dagen vlaginstructie

Als je de Nederlandse vlag wilt uithangen, kun je de dagen van de vlaginstructie (het vlagprotocol) volgen. Dit hoeft niet, je mag ook op andere dagen de vlag uithangen. Voor overheidsgebouwen is het wel verplicht om de vlag uit te hangen.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor de volledige vlaginstructie.

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top