EEM Groepenkasten

10 juni 1964: een gedenkwaardige voetbalavond

Klazienaveen vroeger vv Zwartemeer 1951

Klazienaveen – Op 4 september aanstaande is het 59 jaar geleden dat de vv Zwartemeer voor het eerst betaald voetbal ging spelen. Daarmee was de Klazienaveense voetbalvereniging de vaandeldrager van het Drentse voetbal.

In 1971 kwam de KNVB met een saneringsplan waardoor betaald voetbal in Klazienaveen definitief tot het verleden behoorde. Een mooie Klazienaveense voetbalgeschiedenis dat nog altijd bij veel voetballiefhebbers tot de verbeelding spreekt. Met weemoed wordt ongetwijfeld nog wel eens teruggedacht aan de hoogtepunten, maar ook aan de dieptepunten die er zeker ook waren.

Hoewel 16 jaar betaald voetbal in Klazienaveen ontelbare verhalen oplevert, is er toch een datum die er bovenuitspringt: 10 juni 1964. Een gedenkwaardige voetbalavond, ruim 12 duizend toeschouwers en een 3-1 overwinning op het favoriete Alkmaar.

1963-1964

Voor het seizoen 1963-1964 was de basisformatie van Zwartemeer behoorlijk gewijzigd. Met Riekus Nieborg, Bennie Specken, Klaas Snip, Freek Schutten en Inus Scholten stond een handvol nieuwe spelers in het veld die een belangrijke rol in de 2e Divisie zouden gaan spelen.

De transfer van Inus Scholten was misschien wel de opvallendste. Hij was afkomstig van het 10 kilometer verderop voetballende Emmen. In 16 jaar betaald voetbal in Klazienaveen was Inus eigenlijk de enige Emmenaar die de overstap naar Zwartemeer maakte. Job Drent, Theo Kalter en later Jan Poelman hadden ook voor Emmen gespeeld maar waren hun carriere bij een andere club begonnen.

Helaas zou trainer Arie Otten het seizoen niet afmaken, zijn taak werd overgenomen door Rieks Spiegelaar. Zwartemeer plaatste zich desondanks met goed voetbal voor de promotiecompetitie met als inzet een plaats in de 1e Divisie. Nadat EDO en PEC Zwolle waren verslagen wachtten nog twee wedstrijden tegen Alkmaar en NEC.

Zwartemeer – Alkmaar : 3 -1

Op woensdag 10 juni 1964 volgde de beroemde wedstrijd tegen Alkmaar. De belangstelling voor deze wedstrijd was in Klazienaveen en verre omtrek zo groot dat extra zittribunes en taluds achter de doelen werden gebouwd.
Zwartemeer kwam door een doelpunt in de 23e minuut op een 0-1 achterstand. Negen minuten later maakte Luuk Gerdes gelijk. De 3-1 overwinning kwam pas in een ongekend spannende slotfase tot stand. Klaas Snip scoorde 2-1 en Tonnie Roosken zorgde via de paal voor de 3-1 eindstand.

Helaas promoveerde Zwartemeer niet naar de 1e Divisie, want een week later verloren de Klazienaveners in een uitverkocht Goffert stadion van NEC met 2-0. Zwartemeer had aan een gelijkspel voldoende. Scheidsrechter in deze wedstrijd was de beroemde Leo Horn, die in deze wedstrijd een kwalijke rol werd toegedicht.

Door: Jans JagtBack To Top