EEM Groepenkasten

100 Meter smalspoor en een snertwestern

Klazienaveen Vroeger & Nu - Scholtenskanaal

Klazienaveen – Van het Groningse Wolfsbarge naar Erica met 100 meter smalspoor en een snertwestern staan op de agenda van begin april tot begin juni. Op de foto het Scholtenskanaal zoals het er destijds uitzag.

Once Upon a Time in het Veen is een 10 weken durende reis in het veen met een treinstel en een 100 meter lang spoor langs de eeuwenoude geschiedenis van het Drents-Groningse verveningsgebied. Dit volgens de verwachting van een samenwerking tussen het Industrieel Smalspoormuseum uit Erica, Agenda voor de Veenkolonien en de PeerGroup. De voorstellingen vinden plaats van 4 april tot en met 8 juni.

Smalspoor

Smalspoor (90cm breed) werd populair aan het eind van de 19e eeuw en werd veelgebruikt bij de veenontginningen in Zuid-Drenthe. Een uitgebreid smalspoornet werd aangelegd voor het vervoer van turf naar de fabrieken. De zachte ondergrond maakte het gebruik van lichte locomotieven, rails en wagons nodig. Het spoor gaat gelegd worden van het Groningse Wolfsbarge tot het Smalspoormuseum in Erica, van noord naar zuid, zoals de ontginningen eeuwen terug zijn begonnen. Er zullen 10 tijdelijke stations gebouwd gaan worden waar de voorstelling Once Upon A Time in het Veen gespeeld zal gaan worden. Net zoals in het Wilde Westen, in Groningen en Drenthe, langs de kanalen in het veen waar de dorpjes ontstonden en het spoortje langsliep.

De Spoorploeg

De 100 meter spoor wordt door een spoorploeg aangelegd. De spoorploeg bestaat uit leden van de PeerGrouP, deskundigen van het Industrieel Smalspoormuseum Erica en tientallen vrijwilligers uit de omgeving. De ploeg bouwt het spoor voor de trein op en breekt het achter de trein weer af. Per dag wordt circa twee kilometer afgelegd. De trein rijdt van Wolfsbarge en De Groeve naar Annerveensche Kanaal, vervolgens naar Veendam, Stadskanaal, Buinerveen, Valthermond, Munnekemoer, Foxel en dan naar Klazienaveen en eindigt in Erica. De route is op de kop af 100 kilometer.

Snertwestern

Aan het einde van iedere werkweek wordt een station en een tribune gebouwd. Hier speelt op de vrijdag- en zaterdagavond de muzikale snertwestern Once Upon a Time in het Veen. Het verhaal is geënt op de filmklassieker maar omgetoverd naar de monumentale, uitgestrekte veenkoloniën van Groningen en Drenthe.

Het spoor trekt door het weidse veenlandschap, op zoek naar het nieuwe goud. Gelukzoekers en vuurvreters maken de dienst uit. Als de karavaan verder trekt blijven spookdorpen en armoedzaaiersachter. Het verhaal krijgt een onverwachte lading als een boer met hulp van twee vrijbuiters de spoorwegmagnaat te slim af is.

De cast van Once Upon a Time in het Veen bestaat uit een viertal professionele acteurs aangevuld met vele figuranten uit de regio.
Concept: Henry J. Alles
Script: Rick Steggerda en Henry J. Alles
Muziek: Merel van Dijk
Spel: Wanting Li, Guus Boswijk, Sanne Verkaaik, Boudewijn Koops, Henry J. Alles en figuranten uit de regio

Speeldata 2014

Once Upon a Time in het Veen…
Wolfsbarge / De Groeve
Donderdag 3 april (besloten try-out) 19.30 uur
Vrijdag 4 april try-out 19.30 uur
Zaterdag 5 april première 19.30 uur
Annerveenschekanaal
Vrijdag 11 en zaterdag 12 april 19.30 uur
Veendam
Vrijdag 18 en zaterdag 19 april 19.30 uur
Stadskanaal
Vrijdag 25 en zaterdag 26 april 20.00 uur
Buinerveen
Vrijdag 2 en zaterdag 3 mei 20.00 uur
Valthermond
Vrijdag 9 en zaterdag 10 mei 20.00 uur
Munnekemoer
Vrijdag 16 en zaterdag 17 mei 20.30 uur
Foxel
Vrijdag 23 en zaterdag 24 mei 20.30 uur
Klazienaveen
Vrijdag 30 en zaterdag 31 mei 21.00 uur
Erica / Smalspoormuseum
Vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 juni 21.00 uur

Toegangsprijzen

Nnormaal € 17,50
Jongeren t/m 18 jaar en CJP-houders € 10,00
Try-out € 10,00

Vrijwilligers gezocht

Voor het project Once Upon a Time in het Veen is de PeerGroup op zoek naar vrijwilligers. Er kunnen extra handen gebruikt worden in de spoorploeg, en we zijn op zoek naar figuranten voor de voorstellingen en bespeel je een instrument, ook dan zijn wij nieuwsgierig. Ook voor allerlei hand- en spandiensten doen we graag een beroep op enthousiaste vrijwilligers. Periode april t/m juni, minimaal 2 dagen

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Dirk Bruinsma via e-mail dirk@peergroup.nl

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top