EEM Groepenkasten

200 Jaar op Tijdreis door Klazienaveen

klazienaveen 2015Klazienaveen – Er is een nieuwe website van het Kadaster gelanceerd vanwege het 200 jarig bestaan van deze dienst. Op deze nieuwe website je kan zien hoe een bepaald stukje Nederland, of een woonplaats of gemeente van Nederland er vroeger op het kaartmateriaal uitzag en door de jaren heen aan veranderingen onderhevig was.

Tijdbalk

De website lijkt een klein beetje op het bekende Google Maps. Hoe meer je inzoomt op de kaart van Nederland, hoe gedetailleerder de kaart wordt. Ook kan er gezocht worden op een bepaalde plaatsnaam. Handig is dat er aan de linkerkant van de kaart een tijdbalk is opgenomen.

klazienaveen

1820

klazienaveen 1850

1850

klazienaveen

1882

klazienaveen1940

1940

Hierin kun je het jaartal aangeven wat je wil bekijken. Dit kan afhankelijk van de plaats  vanaf het jaar 1815 tot en met 2015. Klazienaveen bijvoorbeeld kun je rechtsboven invoeren en de loep aanklikken om vervolgens linksboven handmatig met het + en – de gewenste grootte van beeld in te stellen, wat natuurlijk ook met je scrolknop op je muis kan. Ook handig is, dat je locatie automatisch bepaald kan worden door op het rondje met gradenindeling te klikken. De kaart zoomt vervolgens automatisch in op jouw verblijfslocatie.

Voor Klazienaveen geldt dat de allereerste kaart bij 1820 begint, en je ziet, juist, alleen maar strepen en het Zwarte Meer. Dit bleef lange tijd zo, want de eerstvolgende kaart waarop de ontginning van het veengebied vastgelegd werd, was in 1850. Blijkbaar was er een grote boom aanwezig in die tijd, die indruk gemaakt heeft, want links op de kaart, boven Berger Schans staat een boom vermeld. Ruim dertig jaar later, in 1882, zie je pas weer een wijziging op de kaart; 2e blok en 4e blok  gaan richting het huidige Klazienaveen.

Automatisch

Als je linksboven de tijdbalk nu op 1820 instelt en je klikt op het enkele pijlpuntje, dan wordt er automatisch grafische voorstelling van de kaarten weergegeven. Iedere 2 seconden wordt vervolgens een kaart van het volgende jaar weergegeven. Wil je een kaart langduriger bekijken, kun je eenvoudig op de pauzeknop linksboven klikken om de presentatieweergave stopzetten.

Allereerste kaarten

Het Topographisch Bureau werd in 1815 opgericht door koning Willem I. Het was toen voor het eerst dat de Nederlandse overheid het land in kaart bracht. En om dat te vieren in 2015 heeft het Kadaster deze website gebouwd. Een erg leuke en informatieve website, en via deze link kom je eenvoudig op Tijdreis 200 jaar  Topografie van het Kadaster.

(Bron: kadaster)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top