EEM Groepenkasten

79-Jarige man overleden na eten Courgette

courgette, plant,Regio – Een 79-jarige man uit het Duitse Heidenheim in de deelstaat Baden-Württemberg is overleden na het eten van een zelfgekweekte courgette die het echtpaar van een bevriende hobbytuinder hadden gekregen. In de groente zat waarschijnlijk een, door de plant zelf aangemaakt, gif. Dat komt normaal gesproken niet meer voor, maar duikt in heel zeldzame gevallen nog eens op. De man en zijn vrouw werden alle twee naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw herstelde, maar de man ging steeds verder achteruit en stierf uiteindelijk aan de gevolgen van de zware vergiftiging. De Duitse Justitie verricht nog een nader onderzoek.

Kweekprogramma’s

Boosdoener is de stof cucurbitacine. Die zat vroeger van nature in courgettes en komkommers om te voorkomen dat dieren de groente zouden opeten. Telers hebben de giftige stof de afgelopen eeuwen met kweekprogramma’s weten weg te krijgen. Als mensen zelf groenten kweken, kan het toch opduiken.

Advies

Het advies is daarom om van zelf gekweekte courgettes eerst een klein rauw stukje te proeven. Als de groente veel bitterder smaakt dan normaal, dan kan dit wijzen op cucurbitacine. Dit geldt overigens ook voor pompoenen.

(Bron: SWR.de)Back To Top