EEM Groepenkasten

9 oktober presentatie boek ‘Canon van de gemeente Emmen’ in Atlastheater

canon van de gemeente emmenEmmen/Klazienaveen – Op 9 oktober 2016 wordt in het Atlastheater in Emmen het boek ‘Canon van de gemeente Emmen’, waar onder andere Jans Jagt aan mee heeft gewerkt, gepresenteerd.

Aan het einde van de voorstelling BLOEI ontvangt de wethouder van onder andere Kunst en Cultuur, Bouke Durk Wilms, het eerste exemplaar. Dat zal omstreeks 16.50 uur zijn.

ErfgoedNetwerk

Het boek ‘Canon van de gemeente Emmen’ is een initiatief van ErfgoedNetwerk Emmen. Onder leiding van coördinator Sis Hoek-Beugeling hebben 10 auteurs, Marcel Bulte, Tonko Engelsman, Sis Hoek-Beugeling, Jans Jagt, Cobi de Jonge, Ger de Leeuw, Bé Mensingh, Piet Naber, Herman Posthumus en Johan Withaar, 52 verhalen, ‘vensters’, over de geschiedenis van de gemeente Emmen geschreven. De eindredactie van het boek was in handen van Sis Hoek-Beugeling en Piet Naber.

52 Vensters

In 52 ‘vensters’, over 10 historische tijdvakken verdeeld, worden gebeurtenissen en/of personen, die belangrijk en/of uniek voor de gemeente Emmen waren, beschreven. De ‘vensters’ laten zien, hoe de gemeente Emmen is geworden tot de gemeente waarin nu wordt geleefd.

Het bijzondere van de 52 ‘vensters’ is dat elk onderwerp met een beeld of monument begint, dat met het thema te maken heeft. Tevens zijn bij een groot aantal ‘vensters’ gedichten van Emmer dichters opgenomen. Aan het einde van bijna elk venster wordt een overzicht gegeven van literatuur om zich verder in het onderwerp te verdiepen.

Het boek ‘Canon van de gemeente Emmen’ telt 224 bladzijden en wordt uitgegeven in het formaat 225 x 225 mm. Het boek wordt in full colour gedrukt. In het boek zijn ruim 600 afbeeldingen en illustraties opgenomen. Het ISBN/EAN-nummer is: 97890-75515-86-4. De publicatie van de ‘Canon van de gemeente Emmen’ is mogelijk gemaakt door de gemeente Emmen in het kader van Emmen Culturele Drentse Gemeente 2015/2016 ‘Van goede grond’. De verkoopprijs van het boek is dankzij deze subsidie bijzonder laag: € 15,00. Het boek is in de boekhandel en via gjdijkstra@uitgeverijdrenthe.nl verkrijgbaar.

De auteurs

Jans Jagt
Jans Jagt (1951), geboren in Zwartemeer, heeft als actief beoefenaar van de marathon en triathlon veel belangstelling voor sport. Daarnaast is hij actief in tal van bestuursfuncties op het gebied van sport, cultuur en sinds kort van historie/erfgoed. Na zijn pensionering in 2015 als PR-medewerker van het Esdal College beschikt hij over vrije tijd om te schrijven.

Marcel Bulte
Marcel Bulte (1943) werd geboren in Amsterdam en woonde tijdens zijn werkzame leven in het westen van het land, waar hij veel bekendheid verwierf met zijn boeken over de geschiedenis van Haarlem. Ruim vijftien jaar geleden ging hij Drenthenieren en verdiepte zich in de geschiedenis van de zuidoosthoek van Drenthe. Hij schreef hierover enkele boeken en diverse artikelen in de Kroniek, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zuidoost-Drenthe.

Tonko Engelsman
Tonko Engelsman (1942), geboren in Emmen, is een voormalige recreatieondernemer. Hij heeft specifieke belangstelling voor veenkoloniale scheepvaart, veldnamen en Emmen in de 17de en 18de eeuw. Hij schreef over diverse onderwerpen in de Kroniek.

Sis Hoek-Beugeling
Sis Hoek-Beugeling (1944), geboren in Emmen, richtte zich na haar terugkeer in Emmen in 1997 vooral op de ‘culturele’ geschiedenis van de gemeente Emmen. Verschillende boeken over de ‘culturele’ geschiedenis en de bewoningsgeschiedenis van Zuidoost-Drenthe zijn door haar, soms in samenwerking met andere auteurs, geschreven.

Cobi de Jonge
Cobi de Jonge (1946), geboren in Emmen, groeide op in Valthermond en Emmer-Compascuum, maar woont al weer vele jaren in Emmen. Zij is auteur van een tweetal historische publicaties, maar is bekend om haar gedichten, verhalen en liedteksten, zowel in het Nederlands als in de streektaal. Zij maakt deel uit van de groep gemeentedichters in Emmen en van de dichtersgroep ‘Dichterij Allium’.

Ger de Leeuw
Ger de Leeuw (1940), geboren in Westerbork, was werkzaam bij het Drents Museum (prehistorie en middeleeuwen), het Nationaal Veenpark (collectie en educatie) en de gemeente Emmen (monumentenzorg). Zijn specifieke historische belangstelling is de regionale kerkgeschiedenis. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan.

Bé (Pim) Mensingh
Bé (Pim) Mensingh (1937), geboren in Emmen, richtte zich na zijn loopbaan als docent Onderwijskunde aan de PABO op genealogisch en regionaal historisch onderzoek. Hij publiceerde diverse boeken en artikelen. Hij was onder andere de auteur van vier boeken, waarvan de titels begonnen met ‘Toen …’, waarin belangrijke personen en onderwerpen uit de historie van Emmen zijn beschreven.

Piet Naber
Piet Naber (1944), geboren in Emmen, was werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs in de gemeente Emmen. Hij heeft altijd veel belangstelling gehad voor de geschiedenis van Zuidoost-Drenthe. Hij is eindredacteur van de Kroniek. Hij heeft voor dit blad verschillende artikelen geschreven. Samen met Marcel Bulte schreef hij het boek Van dorsvlegel naar combine.

Herman Posthumus
Herman Posthumus (1946), opgegroeid in Friesland, werkte na een rechtenstudie in Leiden bij de Belastingdienst. In 1990 werd hij hoofd van het Belastingkantoor Emmen. Sindsdien interesseert hij zich voor de lokale geschiedenis. Hij schreef naast verschillende artikelen het boek Op zoek naar grenspalen, waarin hij de geschiedenis van de rijksgrens van onder meer Emmen aan de hand van wandelingen langs de soms zeer oude grenspalen beschrijft.

Johan Withaar
Johan Withaar (1955), geboren in Emmen, was de oprichter van de website www.historisch-emmen.nl. Hij heeft meegewerkt aan een aantal tentoonstellingen over de geschiedenis van Emmen. Naar aanleiding van een van deze tentoonstellingen schreef hij samen met Sis Hoek-Beugeling en Gerrie van der Veen 2 fotoboeken over Emmen. Daarnaast schreef hij nog een drietal boeken.Back To Top