EEM Groepenkasten

Aardbeving in Klazienaveen

aardbeving klazienaveen 28 november 2015Klazienaveen – Afgelopen zaterdag, rond de klok van 4.06 uur in de nacht, is er een lichte aardbeving geweest in Klazienaveen.

Op de website van het KNMI is te zien dat de aardbeving in Klazienaveen plaats vond op zaterdag 28 november 2015 om 04:06:39 uur. Deze beving was een geïnduceerde beving en had een magnitude van 1.2. op een diepte van 3 km. De onzekerheid in de diepte van geïnduceerde aardbevingen in Noord Nederland is ca. 1-2 km, vandaar dat de dieptes van deze bevingen vastgezet zijn op 3 km.

De exacte locatie van de beving was op Latitude:52.766 ° en Longitude:6.924 °.

Meer informatie over deze beving: www.knmi.nl/nederland-nu/seismologie/aardbevingen

Lees ook: Aardbeving van 2.3 op schaal van Richter bij Emmen ook gevoeld in Klazienaveen

Wat is een geïnduceerde aardbeving?

Het winnen van aardgas uit het Groningen-gasveld leidt tot bodemdaling en aardbevingen. In Zuid-Nederland komen natuurlijke bevingen voor. Aardbevingen in Groningen worden ook wel ‘geïnduceerde bevingen’ genoemd.

Aardbevingen door gaswinning

Aardgas zit onder hoge druk opgesloten in een poreuze zandsteenlaag op ongeveer 3 kilometer diepte. Boven de zandsteenlaag ligt een dikke, ondoordringbare zoutlaag. De druk in de zandsteenlaag neemt af door gaswinning. De zware zoutlaag drukt op de zandsteenlaag.

Hierdoor wordt de zandsteenlaag ineengedrukt. Dit noemen we compactie. Compactie leidt op de lange termijn tot bodemdaling aan het oppervlak. Wanneer aardlagen bij een natuurlijke breuklijn in elkaar worden gedrukt, kan er spanning ontstaan. Hierdoor verschuiven de aardlagen schoksgewijs: dit is een aardbeving. (Bron: nam.nl)

(Bron: knmi.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top