EEM Groepenkasten

Aardingssystemen transformatorhuisjes worden vernieuwd

aardingKlazienaveen – Regelmatig zien de mensen wel eens een vrachtwagen met als opschrift Bliksem en Overspanningsbeveiligingen Potentiaalvereffening en Aardingen, afgekort BOPA bij hun in de straat verschijnen. Slechts een klein aantal mensen zijn op de hoogte van het doel dat die vrachtwagen daar staat en waarom die herrie nodig is die daarbij geproduceerd wordt.

Het bedrijf BOPA verzorgt door het hele land technische installaties die voor de veiligheid van onder andere de energieverzorging nodig zijn. Zo was dit keer het transformatorstation aan de Bereklauw aan de beurt. Bij dit soort transformatorstations wordt de zogenaamde ‘middenspanning’ omgezet, in het voor woonhuizen en de meeste kleine bedrijven geschikte laagspanning van 3x400V. Hierbij behoort voor de potentiaalvereffening een goede aarding aanwezig te zijn. Ook dit gedeelte van de installatie is aan onderhoud onderhevig. Daarom worden er hier 3 nieuwe elektrodes geslagen met een lengte van ieders 24 meter. Dit om een lagere aardingsweerstand van het aardingssysteem te bereiken. De netbeheerder doet  veel investeringen om de stations in een goede staat van onderhoud te laten verkeren met een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau. Ook de nieuwe glasvezelverdeelstations die nu op een aantal locaties in Klazienaveen staan worden van een goed aardingssysteem voorzien.

aardsing, bopa

De komende tijd zullen er op meerdere locaties in Klazienaveen dit soort werkzaamheden verricht worden, of al zijn verricht. Omdat het met enorm veel herrie gepaard gaat probeert men hier zoveel mogelijk rekening mee te houden door in de woonwijken niet te vroeg of te lang door te gaan werken.aarding, bopaBack To Top