EEM Groepenkasten

Al 800 slachtoffers van ‘Microsoft-scam’ in 2017

internet internetfraude klazienaveenNederland – In de eerste helft van dit jaar zijn er al meer dan 800 mensen die de dupe zijn geworden van oplichting via de zogenoemde Microsoft-scam. In heel 2016 waren dat er 1100, aldus de politie, die nogmaals waarschuwt voor deze oplichting.

Veel geld

De scam gaat als volgt. Vanuit het buitenland belt er een Engelssprekend persoon die zegt medewerker te zijn van Microsoft. “Er zijn problemen met uw computer. Wij willen die graag voor u oplossen.” Dat is het begin van een poging tot oplichting die al veel mensen veel geld heeft gekost.

De slachtoffers zijn in totaal al honderdduizenden euro’s kwijt. Een persoon ging zelfs voor meer dan € 70.000 het schip in, aldus de politie. De politie laat weten dat de ‘Microsoft-beller’ met een licht Indiaas accent spreekt.

 

Software installeren

In de meeste gevallen wordt het slachtoffer gevraag om bepaalde software te installeren op zijn of haar computer. Met die software neemt de oplichter de computer over om de zogenaamde problemen te verhelpen. De oplichters vragen voor die werkzaamheden veel geld, bijvoorbeeld in de vorm van iTunes-tegoedkaarten. In sommige gevallen krijgen de oplichters ook toegang tot internetbankieren.

Hang direct op

Het advies van de politie: “Wordt je gelegd door een ‘Microsoft-medewerker’ , hang dan direct op. Het gaat dan altijd om oplichting. Microsoft zelf zal nooit mensen gaan bellen.”

Weerbaarheid

Het National Security Center presenteerde woensdag het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN 2017). Eén van de bevindingen daarin is dat de weerbaarheid van Nederlanders achterblijft bij de groeiende dreiging. De Microsoft-scam is daar een voorbeeld van.

(Bron: telegraaf.nl)Back To Top