EEM Groepenkasten

Ambtelijke en geestelijke versterking in het Veenpark

veenpark barger compascuum compascumer dagen old sailBarger-Compascuum – Maar liefst twee nieuwe notabelen in het historische museumdorp Bargermond in het Veenpark. Na het vertrek van veldwachter Flokstra is er door de gemeente een nieuwe diender aangesteld. En de vorig jaar door het bisdom benoemde nieuwe pastoor krijgt nu versterking van een jonge
kapelaan. Het is allemaal onderdeel van de levendige Compascumer Dagen die door het Veenpark samen met de historische vereniging Aole Compas elke woensdag en donderdag, tot en met 13 augustus, worden georganiseerd. De beide museumdorpen in het park en de turfafgraving in hoogveengebied komen nog meer dan anders tot leven.

Compascumer Dagen

Tijdens deze bijzondere woensdagen en donderdagen komt de Drentse veenhistorie echt tot leven. Bijna 100 mannen, vrouwen en kinderen zetten het leven, wonen en werken in een Drentse Veenkolonie voor de bezoekers in scene. Op straat en in de bedrijfjes en winkeltjes waant de bezoeker van nu zich in de periode tussen 1866 en 1966. Het maken van worst en klompen, het smeden van ijzer, het bakken van brood. De pastoor en kapelaan doen huisbezoek en de veldwachter handhaaft de orde. De Hippies maken muziek en schilderen met de kinderen. Het ruikt naar versgebakken brood en stoommachines. De klanken van de accordeon worden verstoord door het ratelen van houten wielen, als de vrijwillige brandweer uit moet rukken. Het hele dorp in rep en roer! En ondanks alles is het toch een tijd waarin alles nog heel gewoon was. Een unieke belevenis voor de bewoners van Drenthe en de toeristen in onze provincie.

Vincent van Gogh

Deze wereldberoemde schilder leefde en werkte eind 1883 een tijdje in Drenthe, in Nieuw-Amsterdam. Van hieruit maakte Vincent zijn tochten door de veengebieden om de mensen die hier woonden te bestuderen en te schilderen. De mensen, maar ook hun schamele huizen en het landschap. Het Veenpark is de enige plek in Drenthe waar dit beeld nog bewaard is gebleven. Een speciale buitenexpositie in het park, Ezels van Vincent, geeft de bezoeker een inkijkje in zijn gedachten en gevoelens over Drenthe. Het Veenpark en het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam werken nauw samen onder de naam Van Gogh Drenthe. Zo is er bijvoorbeeld een combikaart, het Be Inspired Ticket, verkrijgbaar, voor een voordeling bezoek aan beide musea!

Old Sail

Tientallen historische schepen die onderweg zijn naar Mussail in Musselkanaal meren eerst aan in Nieuw-Amsterdam, voor het weekend Old Sail. Zondag vervolgen de meeste schepen hun vaartocht en maken een volgende tussenstop in het Veenpark, waar ze tot woensdag of donderdag te bewonderen
zijn door de bezoekers van het park.

Veenpark

Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
0591-324444Back To Top