EEM Groepenkasten

Datum van ‘Anniversary Update’ Windows 10 bekend

windows 10 updateMicrosoft heeft gisteren bekendgemaakt dat op dinsdag 2 augustus aanstaande de grote Windows 10-update definitief uitgebracht wordt. Eerder was al door de softwarereus bekend gemaakt dat de ‘Anniversary (verjaardag) Update’ zou verschijnen rond 29 juli van dit jaar.

Nu de definitieve datum dus is vastgesteld op 2 augustus aanstaande, gaat de update een aantal belangrijke wijzigingen en vernieuwingen aanbrengen in de huidige Windows 10 besturingssoftware.

Gratis overstap

Microsoft benadrukt het nog maar eens een keer goed: gebruikers van Windows 7 en 8.1 hebben nog tot 29 juli de tijd om gratis over te stappen naar Windows 10. Ook zij krijgen daarna ook gewoon de Anniversary Update. Maar wie na 29 juli alsnog over wil stappen naar Windows 10, moet betalen voor het besturingssysteem.

Jarige job trakteert

Windows 10 viert op 29 juli 2016 zijn eerste verjaardag, de jarige job, Microsoft, trakteert daarom op een update: de Windows 10 ‘Anniversary Update’. Alle Windows 10-systemen worden automatisch bijgewerkt. Met nog maar een paar weken te gaan tot de definitieve datum, worden er geen grote vernieuwingen meer toegevoegd aan de Anniversary Update. Microsoft concentreert zich vanaf nu op het gladstrijken van de laatste foutjes en onvolkomenheden in de nieuwe update.

Startmenu

Microsoft zal zich niet een tweede keer branden aan het startmenu nadat er veel negatieve berichten op het internet verschenen nadat het startmenu in Windows 8 verdwenen bleek. Microsoft plaatste het startmenu snel weer terug in Windows 10, een reden voor Microsoft om er nu een vernieuwd en verbeterd menu te gaan plaatsen. Het meest zichtbare en opvallende aan de vernieuwing: het menu toont na de upgrade standaard ‘Alle Apps’. Om dit in het huidige menu te voorschijn te kunnen toveren, moet de gebruiker nogal wat klikken om deze zichtbaar te maken. Links daarvan, in een verticale balk, staan voortaan de iconen, zonder tekst, van ‘Aan/uit’, ‘Instellingen’ en ‘Verkenner’.

Taakbalk

Straks zijn er op de Taakbalk meldingen bij openstaande apps te vinden, een herkenbare overeenkomst met de tablet of smartphone. Zodra een app, bijvoorbeeld Facebook, een nieuw bericht heeft ziet u dit terug in het icoon van de app op de Taakbalk, er verschijnt dan een cijfer in het icoon dat het aantal meldingen weergeeft.

Windows Ink

Tekenen en schrijven: het wordt eenvoudiger dankzij Windows Ink,  een toepassing in Windows 10 die door iedere ontwikkelaar gebruikt kan worden. Dat moet een reeks aan apps opleveren waarin gemakkelijk getekend en geschreven kan worden. Windows Ink richt zich voornamelijk op aanraakschermen waarop met een styluspen gewerkt kan worden. Maar ook op laptops en gewone pc’s kan gebruik worden gemaakt van Windows Ink.

Cortana

De digitale assistent Cortana wordt pro-actiever,  Cortana kan de gebruiker de gehele dag door allerlei suggesties doen, zoals een lunch bestellen of vervoer regelen. Ook hier lijkt Microsoft zich voornamelijk te richten op de mobiele gebruiker.

Edge-toepassing voor Office

Een Edge-toepassing maakt het mogelijk om in de browser Edge (voorheen Internet Explorer)  Word- en Excel-documenten te openen en bewerken zonder dat nodig is dat Microsoft Office geïnstalleerd is.

2 augustus

Maar het is gewoon afwachten tot 2 augustus, het is niet duidelijk of dat iedereen gelijktijdig de Anniversary Update geïnstalleerd krijgt, of dat het gefaseerd toegepast gaat worden. Dit laatste lijkt waarschijnlijker. En voor de twijfelaars onder de huidige 7 of 8.1 gebruikers geldt:  je hebt nog tot 29 juli de tijd om te twijfelen.

(Bron: Microsoft)

Algemeen


Back To Top