EEM Groepenkasten

Appen en bellen op de fiets straks eindelijk verboden?

mobiele telefoon smartphone fiets pixabay bellen op de fietsAls het aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) ligt, komt er binnenkort een verbod op onder meer appen en bellen op de fiets. Dat heeft ze maandag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Verbod op gebruik touchscreen

Dit verbod moet er komen voor het gebruik van het touchscreen van mobieltjes. Het bedienen van een touchscreen levert volgens experts namelijk het meeste risico op tijdens het fietsen. Dat betekent niet alleen voor mobieltjes in de hand, maar ook voor mobieltjes in een houder op het stuur, waarmee de gebruiker bijvoorbeeld appt, op Facebook of op internet zit.

Dit betekent dat het gebruik van social media en het met de hand bedienen van een mobiel apparaat op de fiets eindelijk zal worden verboden. Minister Schultz van Haegen werkt aan een wet die het vasthouden van het mobieltje tijdens de rit verbiedt, meldt het AD.

Volgend jaar

Een dergelijke wet is er echter niet zomaar eventjes door. Het zal nog tot volgend jaar duren voordat duidelijk zal zijn wanneer het verbod precies in zal gaan en hoe hoog de boetes zullen zijn. Verwacht wordt dat de boetes richten de € 140,00 zullen gaan. Binnenkort zullen eerst nog onderzoeken worden uitgevoerd naar de gevolgen van social media-gebruik op de fiets. De minister wil met de uitkomsten van die onderzoeken het verbod onderbouwen.

Gedrag beïnvloeden

De afgelopen jaren is, via onder andere lessen op school en prijzen die jongeren konden winnen als ze tijdelijk niet op hun mobiel zaten tijdens het fietsen, geprobeerd het gedrag van de jeugd te beïnvloeden. Het effect daarvan bleek echter onvoldoende.

Bij ongevallen met fietsers van 12 tot 24 jaar speel in 20% van de gevallen mobiel gebruik door de fietser een rol. In meerdere landen geldt al een verbod op het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets.

Ook voor volwassenen

Het verbod geldt niet alleen voor de jeugd, ook voor volwassenen. Ook die groep maakt op de fiets veelvuldig gebruik van de telefoon. Ook als zij bijvoorbeeld kinderen vervoeren of op drukke wegen rijden.

Fietsersbond schiet appverbod af

De Fietsersbond is echter een andere mening toegedaan en gelooft niet in een verbod op het gebruik van mobiele telefoons op de fiets. Deze nieuwe wetgeving is volgens de bond namelijk niet te handhaven. In plaats daarvan zou elk toestel verplicht uitgerust moeten worden met een mobiliteitsmodus.

De Fietsersbond verwacht grote problemen bij het uitvoeren van de inwerkingtreding van het telefoonverbod voor fietsers. Om alle 5 tot 7 miljoen Nederlanders die per dag met de fiets op pad zijn is volgens de bond onbegonnen werk. De ervaring leert dat wetgeving zinloos is als de regels ervan toch niet te handhaven zijn.

Automatische mobiliteitsmodus

Van de automobilisten gebruikt 1 op de 3 de mobiele telefoon, ondanks het verbod daarop. Uit een door de bond uitgevoerd onderzoek blijkt dat 6 op de 10 jongeren hun mobieltje onderweg gebruiken, ook veelal voor navigatie Ook met een telefoonverbod is dat volgens de Fietsersbond niet tegen te houden.

Volgens de Fietsersbond moet er een technologische oplossing komen die verder gaat dan de vrijwillige fietsmodus en automodus. Volgens de bond moeten providers hun verantwoordelijkheid nemen en een automatische mobiliteitsmodus installeren. Hiermee wordt de mogelijk om te appen en bellen uitgeschakelt, maar navigatie, muziek en noodoproepen blijven wel mogelijk.

Minder letsel

De Fietsersbond is wel degelijk ook van mening dat het gebruik van een smartphone op de fiets zeer gevaarlijk is en dat het ten koste van de verkeersveiligheid gaat. Op basis van registraties stelt de bond echter wel vast dat het letsel onder fietsende jongeren lager is dan een jaar geleden.

Minister Schultz liet vorig jaar nog weten dat ze geen voorstander zou zijn van een verbod dat niet te handhaven is. Volgens de Fietsersbond is de minister nu waarschijnlijk toch onder druk van de Kamer en de verkiezingen van volgens jaar overstag gegaan.”, vraagt Saskia Kluit zich hardop af.

(Bron: ad.nl/fok.nl/dvhn.nl/telegraaf.nl)Back To Top