EEM Groepenkasten

Bagger uit Klazienaveen op vuilstortplek Ter Apelkanaal

Purit Norit Cabot KlazienaveenKlazienaveen – Er wordt een beroep gedaan op ‘bagger’ uit Klazienaveen voor het afdekken van de voormalige vuilstortplaats in Ter Apelkanaal.

Volgens wethouder Seine Lok (CDA) van de gemeente Vlagtwedde heeft Vlagtwedde momenteel zelf te weinig grond beschikbaar voor het afdekken en daarom is het aanschaffen van het materiaal uit Klazienaveen een mogelijkheid.

Saneringsplan

De vroegere stortplek ligt midden in het veld aan de Schaalbergerweg in Ter Apelkanaal. Daar werd van 1970 tot 1993 huis-, tuin- en ander afval uit de gemeente gestort. In 1993 werd het gesloten en met grond bedekt.

Ongeveer 2 jaar geleden werd een definitief saneringsplan opgesteld. Hierin staat onder andere dat er op de stortplaats nog een laag grond moet komen met daarbovenop tarra en bomen. Tarra is de grond die vastzit aan aardappelen die boeren aan het aardappelmeelconcern Avebe leveren. In het plan moet er eveneens voor zorgen dat het regenwater minder snel in de vuilstort terechtkomt, waardoor het risico op verspreiding van barium wordt tegengegaan. Uit onderzoek is gebleken dat dit metaal ter plekke in de grond zit.

Het verkrijgen van de tarra is geen probleem. De onderliggende grond had echter moeten komen van een of ander project van de gemeente waar veel grond vrijkomt. Omdat er op dit moment niet zo’n project loopt, laat het echte afdekken van de stortbult al geruime tijd op zich wachten.

Bagger in plaats van grond

Wethouder Lok geeft aan dat er nu wordt gekeken of het materiaal van de Cabot Norit in Klazienaveen hiervoor kan worden gebruiker. De Cabot produceert koolstof uit veen. Daarbij ontstaat ook een restproduct, een soort bagger. Die bagger voldoet aan alle voorwaarden om de vuilstort af te dekken. Bovenop die bagger komt de tarra en daar weer bovenop de bomen.

Geen gevaar

Lok benadrukt dat de huidige situatie van de stortplaat absoluut geen gevaar oplevert, maar dat hij wel graag de nieuwe lagen erop wil aanbrengen.

(Bron: dvhn.nl)Back To Top