EEM Groepenkasten

Bakkerij Ten Napel in Emmen gaat sluiten

bakkerij ten napel emmenEmmen/Klazienaveen – Aanstaande zaterdag gaat Bakkerij Ten Napel aan de Hoofdstraat in Emmen, die in 1934 openging, voorgoed haar deuren sluiten.

Moeizaam

Die beslissing is niet zomaar genomen. Bakkerij Ten Napel in Emmen draait al jaren moeizaam, in tegenstelling tot de Ten Napel-winkels in Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam. Daar gaan de zaken goed. Voor alle duidelijkheid: de vestigingen in Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam blijven dus ook gewoon open.

Evert ten Napel

Bakkerij Ten Napel werd in 1906 opgericht door Evert ten Napel, afkomstig uit het Overijsselse Vollenhove. Hij opende in Klazienaveen een bakkerij. In 1934 ging zijn zoon Cornelis naar Emmen en opende daar ook een Bakkerij Ten Napel in hetzelfde markante pand waar het ook nu nog is gevestigd. Ook Evert ten Napel, de bekende sportverslaggever en kleinzoon van oprichter Evert ten Napel, werkte enige tijd in de bakkerij in Emmen. Het was de bedoeling dat hij ooit de zaak zou overnemen, maar hij bleek allergisch voor bloem. Zijn oudste zus Anneke en haar man Ivo de Sousa hebben daarom de zaak destijds overgenomen. Zij dunden de winkel van 1975 tot 2002.

De nu 68-jarige uit Portugal afkomstige De Sousa bouwde in 1982 een bakkerij achter de winkel. Daarvoor zat de bakkerij in de kelder. In 1986 breidde hij het aantal vierkante meters van de winkel fors uit.

Bedrijfsovername

In 2002 namen Jan en Siny ten Napel, de broer en schoonzus van Anneke, de winkel in Emmen over. Daarna namen op hun buurt hun zoons Henk en Gert-Jan de winkel weer over. In 2014 werden de Ten Napel-winkels overgenomen en verdwenen ze uit handen van de familie Ten Napel. Van die tijd wordt het brood verkocht dat is gebakken door bakkersbedrijf Van Veenen. Dat gebeurt ook in Klazienaveen. Sinds de overname is daar Harm Sanders de franchisenemer.

Meerdere oorzaken

Eigenaar Eise van Veenen heeft geen idee waarom juist de winkel in Emmen niet goed draaide. Volgens hem heeft dat meerdere oorzaken, waaronder de vergrijzing en de leegstand in dat gedeelte van het centrum. Bovendien bleken veel mensen moeite te hebben met de bedrijfsovername, ondanks dat de naam gewoon Ten Napel is gebleven, net als in Klazienaveen en Nieuw-Amsterdam. In elke winkel zijn de producten hetzelfde, dus daar ligt het niet aan.

Het bedrijfspand in de Hoofdstraat in Emmen is eigendom van de broers Henk en Gert-Jan ten Napel. In hetzelfde gebouw zijn nog 2 andere bedrijven gevestigd: Old Havanna, een tatoo- en barbershop, en Ha Long met Vietnamese loempia’s en snacks.

(Bron: Dagblad van het Noorden)Back To Top