EEM Groepenkasten

Bargerveen 50 jaar: Unieke ‘1250 soortendag’ op 18 en 19 mei

bargerveen ingang zwartemeerBargerveen – Op vrijdag 18 mei vanaf 16.00 uur tot en met zaterdag 19 mei 16.00 uur organiseren Staatsbosbeheer Het Veenland en Stichting Bargerveen een ‘1250 soortendag’. In 24 uur wordt getracht zoveel mogelijk soorten van de flora en fauna in het hoogveen natuurgebied Bargerveen op naam te brengen.

Het is dit jaar precies 50 jaar geleden dat Staatsbosbeheer is gestart met het beheer van het Bargerveen. Ook is het dit jaar 25 jaar geleden dat de Stichting Bargerveen is opgericht om wetenschappelijke onderzoeken te doen in natuur gebieden in Nederland. Om dit te vieren organiseren beide organisaties een ‘1250 soortendag’ (50 x 25 = 1250). In het kader van de Nationale Vogelweek zijn er op vrijdag en zaterdag ook diverse vogelexcursies (hiervoor is aanmelding verplicht). Verder is het programma op beide dagen vrij toegankelijk voor publiek.

Lees ook: In Bargerveen groeien orchideeën en heidesoorten die nergens anders voorkomen

Lees ook: De Veenland Express: Spectaculaire tocht door Bargerveen en Oosterbos

Starten vanaf de boerderij

Alle startmomenten vinden plaats vanaf de beheersboerderij van Staatsbosbeheer aan de Kamerlingswijk 83 OZ in Zwartermeer. Dit is letterlijk aan het einde van de Kamerlingswijk bij een kleine rotonde.

Programma vrijdag 18 mei

  • 16.00 uur opening door Ella de Hullu (stichting Bargerveen)en Ans van Wijk ( Staatsbosbeheer)
  • 16.15-16.30 eerste ‘kartering’ ronde per voet voor o.a. vegetatie en vlinders/libellen (alternatief bij erg slecht weer is ronde Veenland Express
  • 21.00 uur excursie (nacht) vogels, nachtzwaluw et cetera (gidsen Stichting Bargerveen..??)
  • 22.00 uur excursie cq kartering lichtvallen nachtvlinders
  • 22.00 uur excursie vleermuizen

Programma zaterdag 19 mei

  • 08.00 uur diverse excursies vogels onder leiding van ervaren vogelkenners (vooraf opgave 06-53199389 of meld je aan via www.vogelweek.nl (zoek op Bargerveen)
  • Vanaf 10.00 uur VRIJ DOORLOPEND PROGRAMMA: er worden 1 à 2 routes uitgezet, gemarkeerd in het veld middels kleine paaltjes met een kleurtje, welke de bezoekers de gehele dag OP EIGEN GELEGENHEID kunnen langs gaan (dus ook door normaliter afgesloten deel Meerstalblok)
  • 16:00-17:00 laatste invoer van de verzamelde gegevens en sluiting natuurmarathon

Hoe werkt het?

Het publiek kan en mag vragen stellen aan diverse specialisten langs de route. Deze komen uit geheel Nederland en hebben elk hun eigen dier-plantengroep soortkennis. Men kan eventueel zelf gevonden beestjes en plantjes op naam laten brengen. De natuurspecialisten bewegen zich gedurende zaterdag langs de routes om zodoende zo veel mogelijk soorten te determineren. Tussendoor worden aangetroffen soorten doorgespeeld aan het veldstation bij het kantoor van Staatsbosbeheer in Zwartemeer zodat er een actuele lijst is van de aangetroffen soorten flora en fauna. In het veldstation zijn diverse binoculairs aanwezig zijn om lastige planten, beestjes, mieren, (loop)kevers en watermacrofauna op naam te brengen.

Mieren en (loop)kevers zullen tevens vooraf worden verzameld middels het plaatsen van een aantal potvallen. Die worden enkele dagen van te voren op een aantal plekken uitgezet. Op vrijdag 18 mei kunnen ze worden opgehaald en vervolgens op zaterdag worden uitgezocht en op naam gebracht in het veldstation. Watermacrofauna wordt door specialisten geschept en meegenomen naar het veldstation aan de Kamerlingswijk voor determinatie. Zoogdieren worden mogelijk door het plaatsen van een aantal cameravallen ‘gesnapt’.

Tripadvisor NL 600x300
from to
Uitgaan


Back To Top