EEM Groepenkasten

Bargerveen: eenden vastgevroren in het ijs of lokeenden?

eenden vastgevroren bargerveen 25-01-2017Bargerveen – De afgelopen week kregen we op de redactie 2 foto’s binnen met daarbij geschreven dat er eenden in het Bargerveen vastgevroren zitten. Maar is dat wel echt het geval?

De foto’s zijn gemaakt op woensdag 25 januari 2017. De maker van de foto’s is ervan overtuigd dat de eenden vastgevroren zitten en al dood zijn, ‘want ze bewegen al een kwartier niet’. Omdat de foto’s van veraf zijn gemaakt (de foto’s die hierbij zijn geplaatst zijn softwarematig vergroot, red.), is het niet helemaal duidelijk, maar ze lijken echter wel op lokeenden. Reden om een echte specialist naar zijn mening te vragen.

eenden vastgevroren bargerveen 25-01-2017

Antwoord op de vraag

Wie kan er op deze prangende vraag beter uitsluitsel geven dan Erik Bloeming, boswachter van Staatsbosbeheer in Het Veenland – Zwartemeer, Natuurpark Ranger Internationaal Natuurpark Veenland en beheerder van de website www.meetingnature.nl? Dus we stuurden Erik een e-mail met de foto’s en de vraag naar zijn mening. Het antwoord was echter net zo duidelijk als verrassend.

Het antwoordmailtje luidt als volgt:

“Blijft leuk dit: de ene denkt lokeenden die er door jagers zijn geplaatst, de ander is overtuigd van een nieuwe Nederlandse eendensoort…..
Maar dat klopt niet.

1: ze zijn niet dood, maar van kunststof.
2: niet ten gunste van jacht en of functie als lokeenden

Wat is het dan wel? De eenden fungeren als ‘boeien’ die wij daar zelf hebben neergelaten (met dikke steen op de bodem als anker) omdat daar straks in het voorjaar weer de nestvlotjes komen te liggen waar o.a. meeuwen op broeden. Daarom liggen ze daar voor de vogelkijkhut, voor de beleving dus (de vlotjes dan he)! De touwen en stenen hoeven we zodoende niet jaarlijks uit het water te halen maar kunnen met de eenden als boeien makkelijk ‘terug’ worden gevonden. Misschien moeten we binnenkort even een korte uitleg ter plekke neerhangen…??!!

Met vriendelijke groet,
Erik Bloeming

* Boswachter Staatsbosbeheer Het Veenland – Zwartemeer
* Natuurpark Ranger Internationaal Natuurpark Veenland
* Tel.: 0031-653199389
* www.meetingnature.nl”

Erik, bedankt voor je reactie!Back To Top