EEM Groepenkasten

Bargerveen uitgeroepen tot aardkundig monument

bargerveen zwartemeer klazienaveenRegio – Het Bargerveen is uitgeroepen tot aardkundig monument. Het natuurgebied zal deze bijzondere status vanaf oktober krijgen. De provincie Drenthe maakte dat dinsdag bekend.

Een aardkundig monument is een gebied of locatie in Nederland met opmerkelijke landschapsonderdelen. Het Bargerveen maakt deel uit van het vroegere Bourtangermoeras dat ooit een totale oppervlakte van tussen de 1.600 en 3.000 vierkante kilometer besloeg. Het laatste stukje hoogveen dat er nu nog rest is het noordelijke deel van de Meerstalblokken, het natuurgebied bij Zwartemeer.

Vanwege de turfwinning werd het moeras vanaf de 19e eeuw grootschalig afgegraven. De vervening eindigde in 1992, waarna het gebied in handen kwam van Staatsbosbeheer.

Onthulling informatiebord

Op 27 oktober zal de onthulling van het speciaal informatiebord bij het Bargerveen zijn. Het gebied wordt hiermee het 7e aardkundig monument in de provincie Drenthe. De Havelterberg, de Kleibosch, het Mekelermeer, het Stobbenven, het Drouwenerzand en de grond bij Donderen gingen het natuurgebied in Zuidoost-Drenthe voor.

De onthulling van een speciaal informatiebord bij het natuurgebied vindt plaats op 27 oktober.

Zie voor meer informatie op de website van het Staatsbosbeheer.

(Bron: emmen.nu)Back To Top