EEM Groepenkasten

Bart Smit gaat straks Intertoys heten

bart smit wordt intertoys klazienaveenKlazienaveen – Opnieuw gaat er een grote naam uit het straatbeeld verdwijnen. Alle filialen van Bart Smit worden vóór 1 april omgebouwd tot Intertoys.

De website Bartsmit.com blijft voorlopig nog even bestaan, maar zal uiteindelijk ook overgaan naar Intertoys. Deze datum is nog niet bekend, maar dit zal in de loop van 2017 zijn.

Bart Smit begonnen in 1940

Alhoewel menig Bart Smit-fan een traantje weg zal pinken, zijn de oprichters uit Volendam er niet rouwig om. Zij zagen dit al een tijdje aankomen. De in 1940 in Volendam geboren Bart Smit, naamgever van de speelgoedketen, woont nog steeds in Volendam. In 1967 begon hij met het verkopen van speelgoed. Toen nog in een klein hoekje van de winkel van zijn moeder die zich richtte op koppen en schotels. Toen bestond er nog geen Playmobil, geen computerspelletjes, het was vooral speelgoed van hout. Blokken, spellen, treinen en poppen.

234 Filialen

Tijdens het venten wist Bart goed reclame te maken voor zijn speelgoed. Toen hij op zijn 27e de winkel van zijn moeder overnam, stortte hij zich volledig op deze het speelgoed. De winkel kreeg toen ook zijn naam. Aan de keukentafel ontwierp hij zelf het zo herkenbare clowntje dat 50 jaar later nog steeds wordt gebruikt.

Omdat de zaken zo goed liepen, opende hij een 2e vestiging in Purmerend. Als snel volgende meer plaatsen en uiteindelijk zaten zijn winkels door heel Nederland en België. Op het hoogtepunt telde zijn keten maar liefst 234 filialen, waaronder eentje in Klazienaveen.

Blokker koos voor ‘Intertoys’, einde Bart Smit

Binnenkort zal aan die glorieuze tijd dus een einde komen. Vanaf 1 april bestaat Bart Smit niet meer. Het moederbedrijf Blokker, waaronder ook Intertoys valt, wil verder met één internationale naam en heeft voor Intertoys gekozen.  Die keuze is gemaakt omdat Intertoys nu iets meer winkels telt. Ook de 14 megawinkels van het recentelijk overgenomen Toys XL worden omgebouwd tot Intertoys. En er is straks nog maar een webshop: intertoys.nl. Het is een besluit dat Jaap Blokker, die tot zijn dood in 2011 aan het roer stond van het familiebedrijf, aan het begin van deze eeuw nog zag als een doemscenario.

Te laat of toch niet?

Het noodlijdende moederbedrijf Blokker, waaronder naast Bart Smit en Intertoys ook onder andere Leen Bakker, Xenos en Big Bazar vallen, denkt dat het nog niet te laat is, maar het kan geen tegenwind meer gebruiken. Na eerdere ontslagrondes bij Blokker en Xenos heeft het concern er nu dus voor gekozen de naam van speelgoedketen Bart Smit uit het straatbeeld te laten verdwijnen.

(Bron: dvhn.nl/bartsmit.com/trouw.nl / Afbeelding: Google Maps)Back To Top