EEM Groepenkasten

Bas Robben wint Gouden Garde Publieksprijs met kookboek ‘Zuur’

bas robben kookboek zuur klazienaveenKlazienaveen – Bas Robben uit Klazienaveen heeft onlangs de Gouden Garde Publieksprijs gewonnen met zijn kookboek ‘Zuur’.

Het kookboek van Bas, ‘Zuur’, was zeer goed ontvangen door de vakpers, die hem hiermee nomineerde voor Kookboek van het Jaar. Bas zat hiermee bij de laatste 3, maar wist helaas niet te winnen. Het publiek kon ook stemmen en daar had Bas meer succes. Zijn boek kwam bij het publiek als beste uit de bus, waardoor hij de Gouden Garde Publieksprijs won met zijn fantastische kookboek.

Van wafelbakker tot eigen kookboek

Bas Robben komt uit Klazienaveen, heeft journalistiek gestudeerd in Zwolle en woont inmiddels in Amsterdam. Bas was wafelbakker bij Oost Best Food, maar vooral culinair journalist. Mede daarom is Oost Best Food wat het nu is en daarvoor zijn ze hem eeuwig dankbaar (Bron: oostbestfood.nl). Het hart van dit talent ligt bij het tijdschrift delicious en vooral bij het schrijven van een eigen kookboek. Dat resulteerde in zijn eerste kookboek ‘Zuur’.

Zuur, een onontgonnen terrein

Zuur is één van de 5 smaken. Bas dook in de wereld van zuur, hetgeen nog een onontgonnen terrein was. En ineens was het daar, het nieuwe boek van jeune premier en culinair journalist Bas Robben. Bovendien werd het ook direct genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2016. Volgens Bas doet zuur iets met je. Het laat je wangen samentrekken en je met je ogen knijpen. Alles in zijn boek heeft met zuur te maken. De recepten zijn voor hobbykoks en kunnen in feite door iedereen worden gemaakt.

Zuur is wild interessant

Bas vindt zuur ‘wild interessant’. Hij is dan ook niet over één nacht ijs gegaan met zijn kookboek. Er zijn namelijk meerdere soorten zuur en elke soort beleef je weer anders. Bas bespreekt diverse zuurculturen in zijn boek, van Duitse sauerkraut, Japanse pickles, Taiwanees zuur tot Peruaanse ceviche.

“Zuur vind ik een wild interessante smaak die veel gerechten een enorme opfrisser kan geven. Net als bitter en pittig is het heel uitgesproken en kun je zelf de intensiteit bepalen. Zuur prikkelt de mond heel sterk én is interessant in combinatie met andere smaken. Mijn zuurpittige radijsjes serveer ik graag op feestjes.”, vertelt Bas op deliciousmagazine.nl.

bas robben kookboek zuur klazienaveen

Praktische tip, aanwijzingen en recepten

Het boek begint met wat praktische tips en aanwijzingen, daarna kun je zelf aan de slag. Soep, vlees, homemade azijn, zilt, aardappelen, zure haring, zuurkoolkroketjes, alles kom je tegen. Ook toetjes blijken op te knappen van een stukje zuur. Aan het einde van het boek volgen de cocktails.

Volgens de vakpers voegt Bas met zijn nieuwe kookboek ‘Zuur’ echt iets wezenlijks toe aan alle kookboeken van tegenwoordig. Bas laat in zijn mooi vormgegeven boek zien dat hij gedegen onderzoek heeft gedaan, dat hij goed kan koken en dat alles ook nog eens in mooie teksten weet te vertalen. De nominatie en de Gouden Garde Publieksprijs waren dan ook eigenlijk niet meer dan logisch. (Bron: gereonskeukenthuis.nl)

Koffietijd

Ondertussen is Bas een graag geziene gast en druk bezig een bekende Nederlander te worden. Overal wordt hij gevraagd even langs te komen, zijn boek te tonen en kookdemonstratie te geven. Zo is hij bijvoorbeeld morgenochtend te zien op TV, bij RTL 4 Koffietijd!. Zet morgenochtend om 10:00 uur je tv aan (op RTL 4): Bas Robben is te gast bij Koffietijd! Samen met Koffietijd-kok Caspar maakt hij de zuurkoolkroketjes en geslagen radijsjes met zuur-pittige sichuan dressing uit ‘Zuur’.

Wil je meer weten over Bas Robben? Kijk dan eens op zijn Facebookpagina of op zijn Twitterpagina.

Het boek ‘Zuur’

Alles is dit boek is zuur: van ceviche en zuurkoolkroketjes met gin-mayonaise tot en met in karnemelk gemarineerde kip en yuzulimonade. Bas Robben laat zien dat zuur vaak precies is wat er mist in een gerecht, zonder dat je het zelf doorhebt. Groentesoep knapt enorm op van een kneepje citroensap. Maar ook stoofpotten, roomijs en Japanse ramen smaken net een beetje beter met een vleugje zuur. Zuur is niet alleen qua smaak interessant, maar ook zeker als bereiding. Door middel van leuke achtergrondinformatie doe je kennis op die direct toepasbaar is op je dagelijkse koken. Wedden dat je nooit meer een marinade zonder zuur durft te maken? Dit boek geeft je 60 recepten, van Oer-Hollands tot Oost-Aziatisch, waarin zuur een hoofdrol speelt. (Bron: bruna.nl)

ZUUR, Bas Robben (ISBN 9789461431561) is een uitgave van GoodCook en is te koop voor € 24,95 bij onder andere Bruna.

zuur kookboek bas robben klazienaveen cover

(Foto’s: Bas Robben)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top