EEM Groepenkasten

BB-bunker Emmen open tijdens Open Monumentendag

bb bunker emmen bescherming bevolking koude oorlogEmmen – De oude BB-commandobunker in Emmen is aanstaande zaterdag 9 september tijdens de Open Monumentendag geopend voor het publiek.

Stichting Archeologie en Monument (SAM) opent dan de deuren van de bunker aan de Klepel 2 in Emmen tussen 10.00 uur en 17.00 uur. SAM, met voorzitter Gerrie van der Veen uit Klazienaveen, is eigenaar van de voormalige BB-commandobunker. De bunker is gebouwd aan het begin van de jaren 60 en is een overblijfsel van de Koude Oorlog.

Koude Oorlog

De BB (Bescherming Bevolking) is in 1952 als gevolg van de Koude Oorlog opgericht. De BB had diverse taken en omvatte een team voor brandbestrijding, een reddingsteam, een medisch team en een ondersteunend team.

Zaterdag 9 september, tijdens de Open Monumentendag, krijgen bezoekers uitleg over het gebruik van de bunker. De bunker in Emmen is een van de best bewaarde commandobunkers van Nederland. Het interieur van de bunker ademt nog steeds de authentieke Koude Oorlog-sfeer. Veel dingen uit die tijd zijn bewaard gebleven.

De BB-bunker in Emmen is geheel van beton en ligt 5 meter onder de grond. Tijdens een eventuele atoomoorlog moesten de hele dikke deuren met speciale sloten bescherming bieden. De bunker is te bereiken via de toegang van de voormalige brandweerkazerne aan de Van Schaikweg.

Oudheidkundig bodemonderzoek

De SAM houdt zich eveneens bezig met oudheidkundig bodemonderzoek in de provincies Drenthe en Groningen en met als specialisatie de Middeleeuwen (500 – 1500) en de post-Middeleeuwen (1500 – 1800). Kijk voor meer informatie op de website van de SAM.

Uitgaan


Back To Top