EEM Groepenkasten

Bente Enninga (17) reikt haar winnende Kopperprent uit aan minister Bussemaker

bente enninga kopperprent koppermaandag drukkerij museum meppelOranjedorp/Meppel – Bente Enninga (17) uit Oranjedorp heeft gisteren, op Koppermaandag, haar winnende Kopperprent uitgereikt aan Minister van Onderwijs. Cultuur en Wetenschappen Jet Bussemaker en de burgemeester van Meppel, Richard Korteland.

Koppermaandag

Koppermaandag is een oude traditie. Het is in de grafische wereld de eerste dag van het nieuwe werkjaar. Bij die eerste dag hoort de Kopperprent.

Tweedejaars studenten Mediavormgeving van het Drenthe College kregen eind 2016 de opdracht een ontwerp te maken voor de Kopperprent van 2017 voor het Drukkerij Museum in Meppel. Van alle ontwerpen werden er 8 ontwerpen geselecteerd. Het Drukkerij Museum kiest vervolgens daaruit het winnende ontwerp dat als Koppermaandagprent wordt gedrukt. Het beste ontwerp van 2017 was van de 17-jarige Bente Enninga uit Oranjedorp. Zij mocht gisteren de eerste Kopperprent in ontvangst nemen.

Middels zeefdruk is de prent tot stand gekomen en is door de afdeling zeefdruk van het museum gedrukt. Stein van Ittersum, voorzitter van het Drukkerij Museum, opende met een speech waarna hij de prent uitreikte aan de minister en aan de burgemeester. Bente kreeg de Kopperprent uitgereikt door minister Bussemaker.

bente enninga kopperprent koppermaandag drukkerij museum meppel

Het winnende ontwerp van Bente Enninga

Thema

Het thema van de Kopperprent van dit jaar is: ‘Spot the break in the pattern’, hetgeen slaat op de veranderingen in de grafische wereld. Bente heeft met haar prent die veranderingen vormgegeven. De prent van Bente beeld uit dat wat je tegenwoordig in je hoofd hebt, gezien door een bril van internet. Vroeger was het: “ontwerp – eigendom jezelf – eigen creativiteit – uniek”. Nu is het “INTERNET – laptop – alles posten”. “En dat is toch een grote verandering.”, aldus Bente.

Heel trots

De minister was gisteren in Meppel om aandacht te vragen voor de gratis ov-kaart voor minderjarige MBO-studenten. Dit is direct een leuke link naar de Kopperprent, want die is dit jaar ontworpen door een 17-jarige student Mediavormgeving.

Bente gaf bij de uitreiking aan heel trots te zijn. Op de vraag wat ze specialer vond, een prent voor de burgemeester of voor de minister, antwoordde ze: “Toch wel de minister, denk ik.”

bente enninga kopperprent koppermaandag drukkerij museum meppel

(Foto’s: Betty Enninga)Back To Top