EEM Groepenkasten

Besmettelijk en agressief konijnenvirus rukt op

konijnenRegio – Eigenaren van konijnen moeten hun dieren vooraf verplicht laten inenten tegen RHD2, vooral als die meedoen aan kleindierenshows. Dat is onlangs bekend gemaakt door RTV Noord.

Metronieuws waarschuwde al eerder voor het voor konijnen zeer besmettelijke virus. RHD2 is een nieuwe, zeer besmettelijke ziekte die nu ook de provincies Drenthe, Groningen en Friesland heeft bereikt.

Sterfte

Het virus verspreidt zich door contact tussen konijnen, ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen eveneens een rol spelen in de verspreiding. Het virus kan leiden tot ernstige ziekte en sterfte bij konijnen, zowel wilde als tamme konijnen. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen of andere dieren zoals honden, katten, cavia’s en overige knaagdieren. De ziekte werd begin december vorig jaar voor het eerst in Nederland geconstateerd. Het ging om een uitbraak van VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd. Uit nader onderzoek bleek dat het gaat om een nieuwe variant van het virus, het RHD2-virus.

Inenten

Kleindierverenigingen vragen iedereen die konijnen heeft, de dieren in te laten enten. Er is inmiddels een vaccin beschikbaar. Konijnen die eenmaal de ziekte hebben kunnen niet meer genezen, een konijn dat eenmaal geïnfecteerd is met RHD1 sterft meestal binnen een of twee weken. Met een besmetting met het RHD2 virus is dat veel sneller, gemiddeld 24 tot 48 uur. In beide gevallen is er sprake benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt.

(Bron: metronieuws.nl, rtvnoord.nl)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top