EEM Groepenkasten

Bewolkt, lichte regen en kans op gladheid

sneeuw klazienaveen 01-01-2017 martijn huigenKlazienaveen – Gisteren begon het nieuwe jaar met een witte deken. De eerste sneeuw op de eerste dag van het nieuwe jaar.

In het zuidoosten start de dag bewolkt, maar op veel andere plaatsen is het wisselend bewolkt. In het noorden en westen komen enkele buien voor en het wordt 3 tot 7 graden. Morgen is er meer bewolking met vooral in het noordoosten buien. Woensdag wordt een onstuimige, zachte dag. De dagen daarna verlopen zonniger, droog en kouder. In het weekend wordt het wisselvallig.

Vanochtend is het wisselend bewolkt met in de kustprovincies enkele lichte buien. Met uitzondering van de kustgebieden kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing. In het zuidoosten is het bewolkt en breekt in de loop van de ochtend de zon door. In de loop van de ochtend stijgt de temperatuur en verdwijnt de gladheid.

Vanmiddag stijgt de temperatuur naar 3 graden in het zuidoosten tot 7 aan de westkust. Vooral in het noorden komen buien voor, maar ook het westen maakt kans op een enkele bui. Verder zijn er stapelwolken afgewisseld met wat zon. In het noordoosten en oosten komt meer bewolking voor. Daarbij staat een matige wind uit het westen tot noordwesten.

Vanavond daalt de temperatuur gestaag en in het binnenland kan het licht vriezen. Later in de avond kan plaatselijke gladheid ontstaan. In de noordelijke provincies en langs de westkust is kans op een bui en in de loop van de nacht neemt ook in het binnenland de kans op neerslag toe. Daarbij is kans op gladheid door natte sneeuw of een beetje ijzel. De minima liggen rond het vriespunt in het binnenland en iets boven nul in de kustgebieden.

Morgen zijn er veel wolkenvelden met in de vroege ochtend in het zuidoosten kans op gladheid. Vooral in het noordoosten en oosten kan regen vallen, in het zuidwesten is het waarschijnlijk droog en daar is de kans op zon het grootst. Later neemt ook in het zuidwesten de bewolking toe en stijgt de kans op lichte regen. De temperatuur stijgt naar 2 graden in Zuid-Limburg en 5-7 graden in de kustprovincies. De wind trekt aan en is matig in het binnenland tot krachtig in de kustgebieden.

In de avond gaat het op meer plaatsen regenen en stijgt de temperatuur een enkele graad. Er volgt een onstuimige nacht met in het noordelijk kustgebied een harde tot stormachtige wind met op de Wadden kans op zware windstoten van 80 km/uur. Van gladheid is die nacht geen sprake.

Wisselend

Woensdag wisselend wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af. Er komen buien voor en met een (vrij) krachtige noordwestenwind is het onstuimig. Op het IJsselmeer waait het hard en op de Waddeneilanden is de wind hard tot stormachtig met tijdens buien zware windstoten van 90 km/uur. Met 5 graden in het zuidoosten tot 8 graden in het westen is het vrij zacht voor januari.

In de nacht naar donderdag zullen de meeste buien verdwijnen. Mogelijk valt aan westkust nog een enkele bui bij een temperatuur van een paar graden boven het vriespunt. In het binnenland blijft het droog en kan het een graadje vriezen. Hierdoor kan gladheid ontstaan.

Donderdag is het overdag droog met wolkenvelden en zonnige perioden. Het wordt 3 tot 7 graden. De wind is meest matig in het binnenland tot vrij krachtig aan de kust.

Vrijdag wordt een koude dag. In de vroege ochtend vriest het 1 tot 4 graden en overdag wordt het niet warmer dan 3-4 graden in het westen. In het oosten ligt de temperatuur rond het vriespunt. Af en toe schijnt de zon. Later op de dag neemt de bewolking toe en vooral in de avond en nacht naar zaterdag is er kans op neerslag. Grote hoeveelheden worden niet verwacht, maar omdat de lucht nog koud is kan vooral in het binnenland een beetje sneeuw vallen en is er kans op ijzel.

In het weekend stijgt de temperatuur naar 3 tot 7 graden en in de nacht is het 1 tot 4 graden. Er zijn dan veel wolkenvelden met af en toe wat regen.

(Bron: weeronline.nl / Foto: Martijn Huigen)Back To Top