EEM Groepenkasten

Bijzonder kunstboek over grafheuvels en het Drentse landschap

grafheuvel helena eext flickrDankzij een succesvol crowdfunding project wordt de droom van Maarten Westmaas werkelijkheid. Met de steun van bekenden en onbekenden is het mogelijk gemaakt om foto’s die Maarten van het Drentse landschap heeft gemaakt te bundelen in een boek.

In het kunstproject Heidense Hoogten staan de grafheuvels en het Drentse landschap centraal. Westmaas is een jaar lang met zijn Russische analoge camera door de Drentse natuur getrokken, op zoek naar de tot de verbeelding sprekende grafheuvels die nog steeds in het hedendaagse Drentse landschap te vinden zijn. Met de vele verhalen over reuzen, witte wieven, zwarte ongelukshonden, veenlijken en heksen in zijn achterhoofd, heeft hij het verleden in het heden proberen te vangen.

Geheimzinnige beelden

In het 128 pagina’s tellende kunstboek vind je zwartwit foto’s die de fantasie prikkelen. Door het onscherpe karakter van vele foto’s krijgen de beelden iets geheimzinnigs en soms zelfs onheilspellends. Alsof de foto’s iets blootleggen dat met het blote oog niet te zien is. Er is niet veel fantasie nodig om op de afbeeldingen een schim of mysterieuze schaduw waar te nemen. Dit was in eerste instantie niet wat Maarten Westermaas voor ogen had. Na twee weken lang scherpe foto’s ontwikkeld te hebben, verliep de derde week anders. De film leek verpest. In de donkere kamer werd met chemische middelen gered wat er te redden viel, met deze vage, korrelige foto’s als resultaat. Westermaas was enorm blij met deze uitkomst. De volgende reeks foto’s heeft hij dan ook met opzet verprutst.

Grafheuvels in het Drentse landschap

De sfeer van de foto`s van Maarten Westmaas sluiten goed aan bij het thema van de serie. Het hart van een grafheuvel dient namelijk als laatste rustplaats voor één of meerdere personen. Sommige Drentse grafheuvels zijn wel vierduizend jaar oud. In het omvangrijke Hondsruggebied, dat zich van Coevorden tot Groningen uitstrekt, zijn de meeste grafheuvels te vinden. Ook Boswachterij Emmen, met het Oosterbos rond Klazienaveen-Noord, is onderdeel van de Hondsrug, en herbergt ongeveer zeventig grafheuvels, hunebedden en karrensporen.

Crowdfunding project

Het boekproject is realiteit geworden doordat Maarten een campagne via het crowdfundingplatform Voordekunst heeft opgezet. Voordekunst maakt het eenvoudig voor donateurs om projecten van kunstenaars en de creatieve sector financieel te ondersteunen. Maar niet alleen in de culturele en creatieve sector wordt een beroep gedaan op crowdfunding, ook in het bedrijfsleven wordt steeds vaker deze alternatieve financieringsvorm ingeschakeld. Met behulp van een platform als Funding Circle worden bedrijven rechtstreeks aan investeerders gekoppeld. Maarten Westmaas heeft zijn project met succes op 8 mei afgerond. Hij heeft € 6.863,- opgehaald, genoeg om het boek te kunnen laten drukken. Heidense Hoogten wordt op de 33e editie van de KunstRai in Amsterdam gepresenteerd. Daarna zal het in de (museum)winkel verkrijgbaar zijn.

Beeldrechten: Flickr Grafheuvel Helena CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehoudenBack To Top