EEM Groepenkasten

Blusgroep Klazienaveen organiseert gewestelijke vaardigheidsproeven

brandweer klazienaveenKlazienaveen – Op zaterdag 9 mei aanstaande organiseert de Blusgroep Klazienaveen van de brandweer de gewestelijke vaardigheidsproeven. Deze worden gehouden onder auspiciën van het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité).
Deze vaardigheidsproeven houden in dat brandweerploegen hierbij getoetst worden op hun kennis en kunde en vaardigheden om incidenten zo adequaat mogelijk te bestrijden en te beheersen.

Vakkennis op peil houden

Iedere brandweerman of vrouw in Nederland wordt volgens dezelfde les en leerstof opgeleid. Na hun opleiding houden zij door middel van (vaardigheid-) oefeningen hun vakkennis op peil en/of proberen deze te vergroten. Tevens vinden er telkens opnieuw vervolgopleidingen en specialisaties plaats. De vaardigheidstoets is dan ook een mooi middel om, in competitieverband, te kijken waar je als ploeg staat. Een brandweerman opereert altijd in samenwerking met zijn teamgenoten. Een blusploeg bestaat  in totaal uit 6 personen.

Landelijk

Brandweervaardigheidsproeven zijn een landelijk fenomeen. Een brandweerploeg die hieraan wenst deel te nemen schrijft zich via het ABWC in en gaat naar een provinciale toets. De winnaars van deze provinciale toetsen gaan door naar de gewestelijke toetsen, samen met de  winnaars van andere provinciale toetsen. De winnaars van de gewestelijke toetsen gaan door naar een 2e gewestelijke toetsdag en uiteindelijk naar de landelijke (finale) toets. Op deze wijze komt er aan het eind van het jaar een landelijk winnaar, deze mag dan ook als ‘Beste brandweerploeg van Nederland’ bestempeld worden. Vorig jaar is in Harderwijk tijdens de finales de ploeg van Roden 1e  en de ploeg van Assen 3e geworden. Voor Drenthe dus een heel mooi resultaat. Meer over deze toetsen, de deelnemers enzovoort, kunt u vinden op de website van het ABWC .

Incident in scene gezet

Op 9 mei komen maar liefst 8 teams naar Klazienaveen. Hier wordt een incident in scene gezet wat door deze ploegen bestreden dient te worden. Het incident is voor ieder team gelijk. De uitvoering door de verschillende ploegen zal op hun eigen wijze gebeuren. Prioriteiten worden gesteld en uiteindelijk worden slachtoffers gered, branden bestreden en/of de calamiteit beheersbaar gemaakt. In Klazienaveen doen de volgende blusgroepen mee:  Blusgroep  Vlagtwedde (Groningen). Een team centralisten van de meldkamer uit Drachten. Blusgroep Wagenborgen (Groningen). Bedrijfsbrandweer van Philips uit Drachten. Blusgroep Wesepe (IJsselland). Blusgroep Surhuisterveen (Friesland). Blusgroep Uithuizermeeden (Groningen) en Blusgroep Gameren (Gelderland).brandweer inzet

Prijsuitreiking door Burgemeester Bijl

Om deze ploegen te beoordelen levert het ABWC juryleden en deze zullen aan het eind van de dag met hun uitslag komen welke ploeg/ en individuele teamleden het beste geopereerd hebben, de meeste punten behaald  en dus als winnaar uit de bus komt.  Aan het eind van de dag wordt in de brandweerkazerne de uitslag bekend gemaakt en zijn er voor de eerste drie ploegen prijzen beschikbaar. Tevens gaan zij weer een ronde verder naar de 2e ronde gewestelijke toetsen op 20 Juni in Nijverdal. Burgemeester Bijl van de gemeente Emmen maakt rond 17.00 uur de uitslag bekend en reikt tevens de prijzen uit. De eerste ploeg die het incident krijgt voorgeschoteld begint om 08.00 uur en de laatste om 16.00 uur. Ieder uur is er dus een incident met uitzondering van 12.00 uur.  Als toeschouwer bent u van harte welkom bij dit evenement, echter de locatie waar zich het een en ander af gaat spelen, blijft geheim tot de dag zelf. Op deze dag is de brandweerkazerne de gehele dag geopend en hier kunt u dan ook alle benodigde informatie krijgen.

Wanneer:  zaterdag 9 mei, vanaf 8.00 uur
Waar: nog geheim

Algemeen Hulpdiensten


Back To Top