EEM Groepenkasten

Boeiende avond met Leo Blokhuis

Literair Cafe Bruna Witte Olifant Klazienaveen Leo Blokhuis

Klazienaveen – Ook het 2e Literair Café bij de Witte Olifant, georganiseerd in samenwerking met Harry Omlo van Bruna Klazienaveen, was een enorm succes. Spreker Leo Blokhuis wist de bomvolle zaal van het begin tot het einde te boeien met zijn inspirerend verhaal over het ontstaan van de blues tot aan de Drentse pop van heden ten dage, opgeluisterd door diverse stukjes muziek om zijn verhaal kracht bij te zetten.

Leo Blokhuis (53) is een Nederlandse journalist uit de popmuziek en veelal werkzaam als samensteller en presentator van diverse radio- en tv-programma’s, waaronder de Top 200 samen met Matthijs van Nieuwkerk. Daarnaast heeft hij enkele boeken geschreven en schreef hij regelmatig columns in onder andere de Nieuw Revu, Revolver en Vara TV Magazine.

Leo Blokhuis begon te vertellen hoe de blues is ontstaan, ergens tussen 1860 en 1900, als muziek die de slaven maakten. Van daaruit vertelde hij hoe diverse artiesten van invloed waren op de ontwikkeling van de blues. Hij zette zijn woorden kracht bij door telkens een stukje muziek te laten horen van het tijdsperk waarover hij vertelde.

Cuby & The Blizzards

Uiteraard ging het hierbij ook over het ontstaan van de blues in Drenthe, met onder andere Cuby & The Blizzards als voorlopers daarvan. Als speciale gast was ook Willy Middel, voormalig bassist van de originele Cuby & The Blizzards, aanwezig. Willy vertelde onder andere over het oprichten van de band met Harry Muskee, het ontstaan van de naam van de band en over de tijd dat Herman Brood nog deel uitmaakte van de band. De naam “Cuby & The Blizzards” is volgens Willy heel eenvoudig ontstaan: de hond van de buren van Harry heette destijds “Cuby”, de rest van de naam hebben ze gewoon opgezocht in een Engels woorden boek. Ze zochten naar leuke woorden, waarbij hun oog viel op “blizzard”. Dat was leuk vonden ze, dus werd de volledige naam van de band “Cuby & The Blizzards”.

Daniël Lohues en Skik

Aan het einde van zijn tocht langs de blues door de jaren heen stond Leo Blok uiteraard ook even stil bij diverse Drentse en regionale bands, waaronder natuurlijk Skik en de persoonlijke carrière van Daniël Lohues, die hij overigens ook persoonlijk vrij goed kent. Natuurlijk lied hij ook enkele fragmenten van Skik en Daniël horen.

Leo Oldenburger

Ook de Emmer band The Charlies kwam nog aan bod. Deze popgroep uit Emmen die in 1987 onder de naam Peep University een single uitbrengt en daarna de naam verandert in Bojangles en vervolgens als The Charlies met de single I Don’t Work On Sundays landelijk bekendheid kreeg. In de laatste bezetting van de groep zit Daniël Lohues die later met de band Skik meer succes heeft. Zanger van The Charlies was Leo Oldenburger, die tegenwoordig bekend is als presentator van onder andere Fox Sport, Sport 1, SBS6 en dergelijke. Saillant detail is dat Leo Oldenburger de spreker is van het volgende Literair Café dat over 4 weken wordt gehouden.

Aan het einde van de avond was er nog even tijd om vragen te stellen en kon iedereen daar zijn of haar boek laten signeren.

Volgend Literair Café

Het volgend Literair Café is over 4 weken, dinsdag 17 februari, wederom in De Witte Olifant. De spreker tijdens die avond is Leo Oldenburger. Kaartjes voor die avond zijn te koop bij Bruna Klazienaveen en De Witte Olifant. Wees er snel bij, want vol is vol!!

Literair Cafe Bruna Witte Olifant Klazienaveen Leo Blokhuis

Foto: Rich Boogert

Literair Cafe Bruna Witte Olifant Klazienaveen Leo BlokhuisBack To Top