EEM Groepenkasten

Boeiende lezing Bettine Vriesekoop over tafeltennis en haar leven in China

Klazienaveen Bettine Vriesekoop Bruna 08-05-2017Klazienaveen – Gisteravond gaf Bettine Vriesekoop tijdens het Bruna Literair Sportcafé in De Witte Olifant een interessante en zeer boeiende lezing over haar carrière als topsporter en over haar leven in China.

De volle zaal hing van begin tot eind aan de lippen van de inmiddels 55-jarige oud-tafeltennisster. Onder de bezoekers waren veel (ex-)leden van tafeltennisvereniging De Treffers’70 uit Klazienaveen. Niet vreemd, want Vriesekoop heeft diverse jaren met succes in Klazienaveen gespeeld, met als hoogtepunt het behalen van de Europa Cup 1.

Lees ook: Bettine Vriesekoop komt naar Klazienaveen

Klazienaveen Bettine Vriesekoop Bruna 08-05-2017

Bovenstaande foto van het behalen van de Europa Cup 1 hangt in de kantine van De Treffers’70

Aangenaam verrast

Voordat Vriesekoop haar lezing gaf, is ze langs Sporthal De Zon geweest, de thuishaven van De Treffers’70. Ze merkte op dat ze aangenaam verrast was en dat er veel talent is in Klazienaveen.

Na het behalen van de Europa Cup 1 ging Vriesekoop weg uit Klazienaveen. “Toen ik na dat jaar wegging uit Klazienaveen heb ik geen batje meer aangeraakt.”, aldus Vriesekoop. In 2006 ging al snel naar China, waar ze 4 jaar met haar zoontje heeft gewoond. In Peking was ze correspondent voor de NRC Handelsblad. China heeft al altijd getrokken – ze stuurde in de jaren ’90 chinees in Leiden – vooral door de enorme tegenstellingen van het land. “De paradoxen liggen gewoon op straat!” Ondertussen heeft ze ook diverse boeken over China geschreven.

“Als ik wat wil bereiken moet ik naar China”

Als 15-jarige was ze al op een WK tussen allemaal Chinezen. Als 18-jarige ging ze voor het eerst naar China met de gedacht: “Als ik echt wat wil bereiken, dan moet ik naar China.”, vertelt ze. “Dat was toen nog niet zo gemakkelijk. Je was al gauw 4 à 5 dagen onderweg. Eenmaal in China moest ik nog 72 uur met de trein om in Peking te komen. Toen ik daar aankwam was het eerste wat ik zag een taxichauffeur die een eitje op zijn motorkap stond te bakken. En in die verzengende hitte moest ik 6 uur per dag trainen, 3 maanden lang afzien. Daardoor was ik 12 kilo afgevallen. Contact met het thuisfront ging middels brieven. Bijna nergens was telefoon, alleen in het plaatselijke postkantoor. Dan moest je 6 uur in de rij staan om eventjes te kunnen bellen.”

Klazienaveen Bettine Vriesekoop Bruna 08-05-2017

Een foto van tijdens haar verblijf in China

Boven de materie staan

Als ze in het weekend vrij was ging ze veel naar de 5.000 kilometer lange Chinese Muur of naar de Verborgen Stad. “Ik trainde heel veel met Chinezen. De eerste keer dat ik in de trainingszaal kwam vroeg ik of het licht aan mocht, maar het bleek al aan te zijn. Zo donker was het. De tafels zaten vol hobbels en deuken, de vloer was glad, en daar moest ik trainen. Daar heb ik geleerd boven de materie te staan. Dat moet ook wel, want anders kun je niet trainen. In het Westen geven ze graag de schuld aan het materiaal of de omstandigheden. Dat heb ik daar heel snel afgeleerd.”

“Het eten in China is heel anders dan in het Westen. Ik zeg altijd: ‘In China eten ze alles wat poten heeft, behalve de tafels en stoelen’. Zelfs kakkerlakken, alles eten ze daar. Ik woonde met mijn zoontje in een compound, Daar liep bewaking rond en werd het pand elke dag schoongemaakt. Compounds waar buitenlanders woonden moesten van de overheid bewaakt worden in verband met de veiligheid.”

Klazienaveen Bettine Vriesekoop Bruna 08-05-2017

350 Miljoen tafeltennissers

Het is ook niet verwonderlijk dat er zoveel goede Chinese tafeltennisser zijn. “In China zijn er 350 miljoen Chinezen die elke dag tafeltennissen. Daarvan zijn er 25 miljoen die op professionele basis tafeltennissen.”, laat Vriesekoop weten. “Ik heb er echt een prachtige tijd gehad, maar ik zou er niet meer willen wonen. Ik miste mijn eigen omgeving, mijn familie, mijn vrienden. Ik ga er nog wel regelmatig weer even naar toe.”

Bettine Vriesekoop had destijds geen rijbewijs. “Die kon je daar gewoon kopen, alles kun je daar kopen. Maar ik durfde niet in Peking te rijden. Dat was ook niet nodig, want voor 2 of 3 euro was je met de taxi al helemaal aan de andere kant van de stad.”

Klazienaveen Bettine Vriesekoop Bruna 08-05-2017

Iedereen die een boek kocht kreeg een handtekening

Hele goede herinneringen

Vriesekoop geeft sinds kort training bij Avanti, de club waar ze destijds begon. “Ik geef 1 keer in de 2 weken training bij Avanti. Daar is mijn carrière begonnen en daar wil ik graag iets voor terug doen, mijn kennis overbrengen. Het is misschien maar voor een jaar, maar dat zie ik dan wel weer.”

Vriesekoop vertelt dat ze heel veel goede herinneringen heeft aan haar periode in Klazienaveen. Elke dag reisde ze naar Klazienaveen, samen met haar man, die helaas in 1999 is overleden. “Ik heb er echt hele goede herinneringen aan en ik ben heel goed ontvangen. Ik ken nog een paar mensen van vroeger, maar er is wel heel veel veranderd.”, besluit Bettine Vriesekoop de enerverende avond in De Witte Olifant.

Klazienaveen Bettine Vriesekoop Bruna 08-05-2017

Ze had voor iedereen alle tijd

Klazienaveen Bettine Vriesekoop Bruna 08-05-2017Back To Top