EEM Groepenkasten

Brand Lingen woedde toch in nucleaire deel kerncentrale

kerncentrale kernkraftwerk emsland lingen duitsland

Lingen – De brand bij de kerncentrale in het Duitse Lingen die vorige week donderdagavond woedde was wel degelijk in het nucleaire deel van de fabriek.

Dat meldt RTV Oost op basis van diverse Duitse media. Eerder werd gemeld dat de brand buiten het nucleaire deel van de fabriek was, maar dat blijkt dus niet juist. Dat zou volgens een woordvoerder ‘op een misverstand berusten’. “Er is geen gevaar voor de omgeving geweest.”, aldus de woordvoerder.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De brand brak uit  in het gedeelte van de fabriek waar de kwaliteit van uranium wordt getest. Na de brand is bij metingen geen verhoogde radioactiviteit gemeten.

Wat is er precies gebeurd?

Vorige week donderdagavond ontstond er een kleine brand in een laboratorium van nucleaire splijtstoffabriek ANF in het Duitse Lingen. Hierdoor ging het brandalarm af. De brand is door de bedrijfsbrandweer en de vrijwillige brandweer geblust. Er raakte niemand gewond en er was geen gevaar voor de omgeving. Er is direct een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand.

Lees ook: Veenbrand in grensstreek niet te blussen

Wat stond er in brand?

Er stond een vloeistofverdamper in brand. Die verdamper, met een afmeting van 2 meter hoog en 3 meter breed, zorgt voor het verdampen van niet brandbare vloeistoffen die vrijkomen tijdens het werk in het laboratorium. Er was al een stuk van zo’n 40 bij 40 cm verbrand voordat de hulpdiensten ter plekke waren.

Was de brand gevaarlijk?

Ten tijde van de brand zaten er kleine hoeveelheden uranium in de verdamper. Uranium is een radioactief metaal dat als brandstof in kernreactoren wordt gebruikt. Volgens de officiële berichtgevingen zijn er geen radioactieve stoffen vrijgekomen in de omgeving. Dat wordt ook door metingen bevestigd.

De kerncentrale zelf ligt op een afstand van zo’n 2 km van het laboratorium waar de brand woedde. Het laboratorium zit in een gebouw waar splijtstof wordt gemaakt.

Hoe is de brand ontstaan?

De exacte oorzaak wordt nog onderzocht, maar ANF denkt dat bijtende stoffen met elkaar in aanraking zijn gekomen, hetgeen resulteerde in de brand. Het laboratorium en aangrenzende ruimtes hebben flinke rook- en roetschade opgelopen.

Waarom is er in Nederland geen alarm geslagen?

Ondanks dat er, volgens de berichtgevingen, geen gevaar voor de omgeving is geweest, veroorzaakte de brand toch onrust in Twente. Mensen vroegen zich af waarom door de Veiligheidsregio Twente niet werd gecommuniceerd over de brand. Dergelijke organisaties zijn echter afhankelijk van de Duitse collega’s. Die hebben pas nadat de brand was geblust contact opgenomen. De Veiligheidsregio gaat intern bekijken hoe hier in de toekomst mee om te gaan. Ook Statenlid Robert Jansen van GroenLinks heeft contact opgenomen met de Commissaris van de Koning om te vragen contact op te nemen met de Duitse Collega’s om te horen wat er precies aan de hand was.

(Bron: RTV Oost/RTV Drenthe/Emmen.nu)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top