EEM Groepenkasten

Brandstofprijzen in het buitenland: tanken op vakantie

benzine tanken tankstation pixabayOp vakantie naar het buitenland met eigen auto geeft je een gevoel van vrijheid. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je zelf wilt. Keerzijde is wel dat je regelmatig zal moeten tanken. Pak je dit niet slim aan, dan kan het een aanslag zijn op je vakantiebudget. Plan je reis dan ook zorgvuldig en controleer voor vertrek in welke landen de brandstofprijs het hoogste is.

De eerste regel is dat je beter de snelweg even kunt verlaten om te tanken. De benzinestations aan de snelweg vragen namelijk al snel de hoofdprijs voor een liter brandstof. Ook tanken bij de grens is niet heel handig. De wachttijd is hier vaak erg lang, wat ook het brandstofverbruik niet ten goede komt. Het beste is om een kilometer of 15 van de grens of snelweg af te tanken.

Laagste brandstofprijzen

Landen waar je het minste betaalt voor een liter brandstof zijn Luxemburg en Andorra. Ook Oostenrijk heeft gunstige brandstofprijzen en in Spanje zijn de literprijzen weer gunstiger dan in Frankrijk. In Frankrijk zijn de brandstofprijzen vergelijkbaar met die in België. Tankkaarten zijn in landen in de Europese Unie heel goed te gebruiken. Het voordeel is dat de rekening pas achteraf binnenkomt waardoor je niet bij iedere pomp de portemonnee hoeft te trekken. Vooral Oekraïne en Rusland laten hele lage brandstofprijzen zien.

Hoge prijs voor diesel

In Zwitserland betaal je net zoveel voor diesel als voor benzine met een octaangehalte van 98. Je doet er als diesel-rijder verstandig aan om voor het binnenrijden van Zwitserland nog even te tanken, bij voorkeur in Oostenrijk. Duitsland en Frankrijk zijn ook voordeliger dan Zwitserland. Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn nog duurder dan Zwitserland en Noorwegen spant de kroon als het gaat om de prijs van een liter diesel.

Hier betaal je het meest

De landen in Scandinavië, en dan vooral Noorwegen, zijn erg duur als het om een liter benzine en diesel gaat. Ook in Portugal ligt de vraagprijs voor een liter brandstof hoog. In Italië betaal je veel voor een liter diesel, terwijl verhoudingsgewijs een liter benzine hier weer minder duur is. Ook in Griekenland is het duur tanken. Let ook op het feit dat de vraagprijs voor brandstof in afgelegen gebieden in een land hoger ligt dan in dichtbevolkte gebieden van datzelfde land. Plan voor vertrek de tankbeurten dan ook goed in.

(Afbeelding: Pixabay)

Tripadvisor NL 600x300






Back To Top