EEM Groepenkasten

Bruna Literair Café over Bob Dylan: “We zullen het nooit weten!”

bruna literair cafe bob dylan marc stakenburg klazienaveenKlazienaveen – Afgelopen maandag 12 december 2016 was er weer een Bruna Literair Café in de Witte Olifant met als thema ‘Bob Dylan: de Big Bang van Bob’. De lezing werd gegeven door Marc Stakenburg, bekend van onder andere diverse radioprogramma’s.

bruna literair cafe bob dylan marc stakenburg klazienaveen

De avond begon met een korte inleiding door Marc Stakenburg. Hij vertelde over de begin jaren van Bob Dylan. Hoe hij in zijn jonge jaren, als 19-jarige, naar New York verhuisde en hoe hij eruit zag als een Havo-scholier met allerlei wilde ideeën en grote verhalen. Verhalen welke door Bob waren verzonnen, waarschijnlijk om interessant over te komen voor de pers. “You can go anywhere if you pretend you’re someone else.”, verklaarde Bob zijn verhalen.

bruna literair cafe bob dylan marc stakenburg klazienaveen

Blowing in the wind

Als eerste liet Stakenburg het nummer “Blowing in the Wind” van Bob Dylan horen. Dit nummer is meer dan 2.000 keer door anderen opgenomen. Dylan is de meest gecoverde artiest ter wereld. Hij schreef vele nummers die hij soms zelf niet eens opnam, maar die anderen wel opnamen. Artiesten als Elvis Presley, Adele, Bruce Springsteen, Rod Steward. Noem ze allemaal maar op. Allemaal hebben ze 1 of meerdere nummers van Dylan gecoverd en gezonden.

bruna literair cafe bob dylan marc stakenburg klazienaveen

Meest invloedrijke songwriter

Stakenburg vertelde het levensverhaal van Dylan en liet tussendoor diverse nummers van Dylan horen uit verschillende periodes en in verschillende stijlen. Zo’n 25 door Dylan geschreven nummers zijn echte evergreens en gooien hoge ogen in de hitlijsten met de beste nummers ooit. Dylan wordt dan ook niet voor niets de meest invloedrijke songwriter door de generaties heen genoemd.

Quiz met leuke prijs

Na de pauze gooide Marc Stakenburg er nog een quiz tegenaan. Iedereen kon daaraan meedoen. Vragen over Dylan, wie kent zijn albums, maar ook algemene dingen uit het leven van Dylan. Aan het einde van de quiz kreeg degene met de meeste goede antwoorden het boek “Bob Dylan Compleet” t.w.v. € 49,95 uit handen van Harry Omlo van Bruna Klazienaveen.

bruna literair cafe bob dylan marc stakenburg klazienaveen

Groot mysterie

Stakenburg vertelde over hoe Dylan eigenlijk altijd een mysterie was en bleef voor de pers. Hij liet nooit zijn ware aard zien naar buiten toe. Daarmee bleef de pers nieuwsgierig en bleven ze vissen. “Hoe zit hij echt in elkaar?” “Wie is hij nou echt?” Vragen waarop hij het werkelijke antwoord nooit prijs zal geven. “We zullen het nooit weten!”, besluit Stakenburg.

bruna literair cafe bob dylan marc stakenburg klazienaveenBack To Top