EEM Groepenkasten

Cabot gaat dorpspark aanleggen in Klazienaveen

klazienaveen oorlogsmonument purit norit cabotKlazienaveen – Actieve koolproducent Cabot Norit Nederland BV in Klazienaveen gaat op het voormalige opslagterrein, waar de oude loodsen stonden, een heus dorpspark aanleggen. Dit bij wijze van bedankje voor de jarenlange, prettige samenwerking.

Het is de bedoeling dat het parkje eind 2018 klaar zal zijn.

200 bij 200 meter

Het parkje komt op de hoek van de Meester Ovingstraat OZ en de Noorderkeerkring, tegenover de Cabot-fabriek bij het Oorlogsmonument, en zal ongeveer 200 bij 200 meter groot worden. Afgelopen najaar zijn er al enkele oude en verpauperde opslaghallen gesloopt. De voormalige garage op het terrein zal dit jaar ook nog tegen de vlakte gaan. Op het terrein staat ook nog een hobbyloods voor (oud-)medewerkers, die is nog volop in gebruik en blijft gewoon staan. Ook het Oorlogsmonument van de gevallen slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog blijft gewoon op de huidige plek staan.

Teruggeven aan het dorp

Door de sloop van de oude opslaghallen is er een zee van ruimte ontstaan tegenover de Cabot-fabriek. Het nu braakliggende terrein is echter geen prettig gezicht, aldus locatiedirecteur Marco Grimberg. Het gebied, zoals het er nu bij ligt, wil Cabot qua gebruik graag teruggeven aan het dorp. Daarom wil Cabot daar een parkje aanleggen waar inwoners lekker kunnen wandelen of recreëren.

Bevolking heeft ook inspraak

Cabot werkt samen met de gemeente, die inmiddels ook haar steun heeft toegezegd, aan een ontwerp. Ook krijgen de bewoners de mogelijkheid invloed uit te oefenen op de plannen. Dat kan middels inspraakbijeenkomsten in de 2e helft van het jaar. Zodra de wensen van de bevolking in het plan zijn verwerkt wordt er gekeken naar de financiën. Daaruit rolt vervolgens het definitieve ontwerp. Het parkje zal dan op zijn vroegst eind 2018 gereed zijn. De sloop van de garage, de bodemsanering, het uitwerken van de plannen, het opstarten van de dialoog met de plaatselijke bevolking, alles moet zorgvuldig worden gedaan en vergt zijn tijd, aldus Grimberg.

De Purit, zoals de fabriek vroeger heette en ook nu nog vaak genoemd wordt, heeft altijd een belangrijke rol gehad als lokale banenmotor voor Klazienaveen. De Purit is in 1919 begonnen in Klazienaveen en is in 2012 overgenomen door het Amerikaanse Cabot. De bedrijfshistorie van de fabriek is onlosmakelijk verbonden met die van Klazienaveen. Die enorme onderlinge verbintenis wil Cabot graag in stand houden. In deze filosofie past ook de ontwikkeling van het recreatieparkje. Het in onderlinge samenwerking weer een stukje mooier maken van Klazienaveen is dan winst voor iedereen.

(Bron: emmen.nu)Back To Top