EEM Groepenkasten

Carnavalsgroep De Sjoedel Dreugers: “Wij zijn betoeterd!”

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen CarnavalKlazienaveen – Voor carnavalsgroep De Sjoedel Dreugers uit Klazienaveen zijn het weer drukke tijden zo vlak voor carnaval. Net als ieder jaar doen ze weer mee aan de carnavalsoptocht in Barger-Compascuum, maar daar zag het eerst niet naar uit.

“Gezelligheid met een beetje competitiedrang”

Carnavalsgroep De Sjoedel Dreugers bestaat sinds 2009 en bestaat op dit moment uit 26 leden. Zij doen dit jaar al voor de 8e keer, niet zonder succes, mee aan de carnavalsoptochten in de regio. Van de laatste 4 jaar zijn ze 3 keer 1e geworden en 1 keer 2e bij de zaterdagoptocht in Barger-Compascuum, getuige ook de 3 sterren om hun nieuwe truien. De afgelopen 2 jaar zijn ze ook op de maandag 1e geworden. Vorig jaar hebben ze zelfs alle 3 de te vergeven prijzen in de wacht gesleept. Meedoen is natuurlijk het belangrijkste, maar toch zit er ook wel een beetje competitiedrang in deze gezellige groep.

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

Nieuw onderkomen

Sinds eind vorig jaar, ongeveer begin november, hebben de Sjoedel Dreugers een nieuw onderkomen. Deze kunnen ze het hele jaar door gebruiken, zodat de spulletjes het hele jaar kunnen blijven staan. Dat is wel zo gemakkelijk. Normaal gesproken is de groep zo’n 3 à 3,5 maanden bezig met het bouwen van een nieuwe praalwagen, ofwel kar, maar door de verhuizing zat dat er dit keer niet in. Dit jaar zou een sebbatical worden. De verhuizing had voorrang. Met man en macht is het nieuwe onderkomen in gereedheid gebracht. Zelfs het stroom en de verwarming moest nog worden aangelegd. Het is nog niet helemaal klaar, er moet nog genoeg gebeuren, maar ze kunnen er inmiddels mee uit de voeten.

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

Toch weer kriebels

De groep had al besloten om, vanwege de verhuizing, het bouwen van een grote praalwagen dit jaar maar over te slaan en eventueel als loopgroep, met een “loopkarretje”, mee te doen aan de optocht. Toch begon het wel weer te kriebelen, waarop toch maar is besloten om toch maar weer een kar te bouwen. Het probleem was echter, dat er dit keer geen 100 dagen, maar slechts 40 dagen waren om een kar te bouwen. Met man en macht, ouders, familie, vrienden en vrijwilligers is daarom alles uit de kast gehaald om het alsnog mogelijk te maken. Elk jaar houden de Sjoedel Dreugers een soort knutseldag, waarbij iedereen, ouder, vrienden, familie en wie verder maar wil helpen, langskomt om een volle dag te helpen met het plakken van papiermachee en dergelijke. Dat gaat natuurlijk gepaard met lekker eten en drinken. Dit jaar, om alles toch nog mogelijk te maken, was 1 knutseldag echter niet voldoende. Nu waren het er 4 knutseldagen!

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

“Veel steun aan onze ouders”

De groep laat weten ook dit jaar weer heel veel steun te hebben gehad aan hun ouders. “Altijd staan ze voor ons klaar. Ze helpen waar en wanneer ze kunnen. Ook zorgen ze op z’n tijd voor een natje en een droogje. Ze doen de verzorging, maar ook het opruimen en schoonmaken. Echt super, echt geweldig! Zonder hen hadden we het absoluut niet gered!”, aldus de groep.

We zijn nu een aantal dagen voor de optocht en de werkzaamheden zijn zo goed als afgerond. In een recordtempo is alsnog de nieuwe praalwagen klaar gestoomd.

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

“Wij zijn betoeterd!”

Het thema voor dit jaar is: “Wij zijn betoeterd!”. De praalwagen en de kleding, allemaal zelf gemaakt, is volledig op het thema afgestemd. Op de foto’s alvast een voorproefje van de nieuwe kar, wie het eindresultaat in z’n geheel wil zien zal zaterdag of maandag toch even naar de optocht in Barger-Compascuum moeten komen.

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

De Sjoedel Dreugers

De naam voor de carnavalsgroep, De Sjoedel Dreugers, is bedacht door John Schnoing (inderdaad, die van de Tegelwerken). Het betekent zoiets als een wasdroger of centrifuge. “Met een natje en een droogje komen wij de carnaval wel door!”. Met dat natje en dat droogje komt het zeker altijd wel goed. In het begin bestond de groep uit zo’n 10 man, een echte vriendengroep. Daarna zijn er steeds meer leden bij gekomen. Nu bestaat de groep uit 26 leden.

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

Enkele jaren geleden zijn zij in de omgeving als één van de eersten begonnen om foam te gebruiken bij het maken van de karren en zelfs bij de kleding. Hun inspiratie doen ze op in Brabant. Het foam is gemakkelijk te bewerken en in vorm te krijgen. Daarna moet het worden beplakt voordat het kan worden beschilderd. Dat plakken gebeurt in hele kleine stukjes, soms zo groot als een postzegel. Dat is natuurlijk heel erg bewerkelijk, maar zo krijg je wel echt de details erin, want die zijn belangrijk. “Wij letten op ieder detail!”

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

Door de jaren heen

De 1e keer hebben ze meegedaan als loopgroep, een gospelgroep met een orgel. Daarmee werden ze 1e in Zwartemeer en Barger-Oosterveld bij de loopgroepen. “Dat was nog een probleem, met dat orgel. Het stond op zwenkwieltjes en die waren er halverwege Zwartemeer al af en moesten voor de optocht nog worden vervangen. En hels karwij, maar ook dat is gelukt.”

Daarna werd het ieder jaar groter en mooier. Ze hadden de smaak te pakken. “De karren worden steeds mooier, steeds beter. Ook de constructie wordt steeds beter, want je leert steeds meer. Dat moet natuurlijk ook wel met die grote karren.”

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

Van 4 tot 56 jaar

Elk jaar doen er ook kinderen mee aan de optocht, maar dit jaar doen er ook 8 kleintjes in de leeftijd van 4 tot 13 jaar mee. De Sjoedel Dreugers zelf variëren in de leeftijd van 17 tot 56 jaar en ze komen uit alle windstreken, zoals Klazienaveen, Barger-Oosterveld, Emmer-Compascuum, Zwartemeer, Weiteveen, noem maar op. De Sjoedel Dreugers is begonnen als echte vriendengroep, maar in de loop der jaren kwam er steeds meer verloop. Nu bestaat de groep uit 26 leden.

“Het is echt een bijzondere groep, waarbij ieder zijn eigen ding heeft. Onlangs is de groep nog uitgebreid met een lasser. We kunnen heel goed met elkaar overweg. We hebben een vaste kern, de vriendengroep, met daarom heen de andere leden. Wij noemen het zelf: Een bij elkaar geraapt zootje met een vaste kern. Hahaha.”

“Wij doen alles zelf, lassen, eigen kleding maken, foamen, plakken, schilderen, piepschuim bewerken, eten, drinken. Echt alles zelf.”

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

Altijd feest

“Wij doen het natuurlijk voor de gezelligheid, maar we hebben ook wel een beetje een competitiedrang. Alles moet altijd perfect zijn, tot in de details. We gaan er altijd vol voor. Ieder jaar weer.”

Dat het altijd dikke lol is met zo’n “bij elkaar geraapt zootje” blijkt wel als de groep gevraagd wordt om even te poseren voor de foto. Het is alleen al een feest om ze allemaal op de foto te krijgen.

Wil je meer zien van de Sjoedel Dreugers? Kijk dan eens op hun Facebookpagina.

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen Carnaval

De Sjoedel Dreugers Klazienaveen CarnavalBack To Top