EEM Groepenkasten

Code Geel: KNMI waarschuwt voor dichte mist

knmi code geel zaterdag 02-12-2017In vrijwel het gehele land komt plaatselijk dichte mist voor. Door het slechte zicht zorgt dit voor gevaarlijke rijomstandigheden. Pas daarom je snelheid aan en houd voldoende afstand.

Mist kan verraderlijk zijn door plotseling optreden. Het KNMI heeft daarom Code Geel afgegeven. Deze is geldig tot ongeveer 11.00 uur.

Grijs en kil

Op veel plaatsen is het grijs en kil en heeft het kwik moeite om boven het vriespunt uit te komen. Waar het de zon lukt om door te breken kan het vanmiddag circa 3 graden worden. Vanavond en vannacht zorgt een neerslaggebied voor regen in het westen en noorden. In het binnenland is kans op IJZEL en in het zuidoosten valt (natte) sneeuw. Morgen verdwijnt de gladheid.

Koude winterdag

Het is een koude winterdag. Vanochtend vriest het op veel plaatsen en regionaal komt dichte mist voor. Het zicht is op sommige plekken slechts 50-150 meter en dat is hinderlijk voor het verkeer. Ook is het lokaal glad door bevriezing. De mist lost maar moeizaam op.

Vanmiddag blijft het op veel plaatsen grijs, maar verspreid over het land kan het wolkendek breken en dan is het even flink zonnig. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe en in de loop van de middag valt in het noordwesten de eerste neerslag. De zuidwestenwind is daarbij zwak tot matig.

In de zonnige gebieden loopt het kwik op naar een graad of 3 en op de Wadden wordt het circa 5 graden. Waar het grijs en mistig blijft, is het ronduit kil met temperaturen die nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Lokaal blijft het zelfs de hele dag vriezen!

Vanavond komen in het zuiden, zuidoosten en oosten nog enkele opklaringen voor en koelt het af naar 0 tot -2 graden. De gevoelstemperatuur ligt rond -5 graden. Wie met de fiets op pad gaat kan een sjaal en handschoenen goed gebruiken. In het westen is het minder koud met minimaal 2 graden en op de Wadden stijgt het kwik zelfs naar een graad of 6.

Vanuit het noordwesten breidt een neerslaggebied zich langzaam uit over ons land. Aan het begin van de avond bereikt het neerslaggebied het zuidwesten, midden en noordoosten van het land. Het oosten en zuiden komen in de tweede helft van de avond aan de beurt. In het uiterste zuidoosten kan het tot de tweede helft van de nacht duren voordat de eerste neerslag valt.

Kans op ijzel en sneeuw

In de kustgebieden valt hoofdzakelijk regen. Ten oosten van de lijn Breda – Amersfoort – Groningen valt een mengeling van regen en natte sneeuw en is kans op IJZEL. Ten oosten van de lijn Tilburg – Arnhem – Emmen valt de neerslag hoofdzakelijk als sneeuw. Er kan 1-3 cm vallen en daardoor wordt het landschap voor een aantal uur wit. In Twente, de Achterhoek en Limburg (vooral de heuvels) zou langs de Duitse grens zelfs 5 cm sneeuw kunnen vallen! Op grote schaal is het dan ook glad. In het westen en noorden stijgt de temperatuur vannacht naar 5 tot 8 graden boven nul. Dieper in het binnenland ligt de temperatuur rond of iets boven het vriespunt en houdt de gladheid aan.

(Bron: KNMI / Weeronline)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top