EEM Groepenkasten

Code geel: KNMI waarschuwt voor onweer, hagel en zware windstoten

knmi code geel algemeenVanaf halverwege de middag trekken er buien vanuit het zuiden en zuidwesten het land binnen. De buien kunnen gepaard gaan met onweer, hagel en (zware) windstoten van 60-75 km/uur. In het zuiden kunnen de windstoten lokaal nog wat hoger uitpakken. De buien breiden zich in de loop van de middag en vanavond verder over het land uit. Het KNMI heeft daarvoor Code Geel afgegeven.

In de loop van de avond neemt de kans op buien met onweer en windstoten weer af. (Bron: KNMI)

Eerst regen, vanmiddag felle buien met hagel

Vandaag is het zacht met 9-12 graden. Vanochtend valt op steeds meer plekken regen, vanmiddag krijgen we felle buien met onweer, hagel en (zware) windstoten. Ook morgen is het buiig. Daarbij is het gevoelig kouder. De rest van de week blijft het behoorlijk nat en ook waait het soms flink. De middagtemperatuur ligt hierbij rond 10 graden.

Het is zacht. In het zuiden en oosten van het land is het vanochtend vroeg al 10-11 graden. In de rest van het land is het 7-10 graden. Er staat een matige, aan zee krachtige, zuid(west)enwind en in het noordwesten valt regen. In de oostelijke helft van het land kan lokaal nog even de zon schijnen.

De regen trekt van zuidwest naar noordoost en het gebied waar regen valt breidt langzaam oostwaarts uit. Aan het einde van de ochtend valt ook wat regen in Oost-Nederland.

Vanmiddag wordt het maximaal 9 graden op de Wadden tot 12 in Limburg. De zuid(west)enwind blijft nadrukkelijk aanwezig. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig. Daar waar de wind vanaf open water waait is de wind krachtig, mogelijk soms hard (7 Bft.).

In de tweede helft van de middag trekken (onweers)buien vanuit het zuidwesten over het land. Bij deze buien is kans op hagel en (zware) windstoten tot ongeveer 75 km/uur. In het zuiden van het land mogelijk lokaal tot 90 km/uur.

In de loop van de avond wordt het vanuit het zuidwesten op de meeste plekken overwegend droog. Tijdens de nacht komen vooral in de kustprovincies nog enkele buien voor. Hierbij is een kleine kans op onweer en hagel. De minimumtemperatuur ligt rond 4 graden.

Morgen: buien met onweer en hagel

Morgen start de dag vooral in de westelijke provincies met buien. De buien breiden overdag noordoostwaarts uit en vanuit Belgiƫ trekken ook buien over het zuiden en oosten van het land. Bij deze buien is een kleine kans op onweer en hagel. Tussen de buien door is er ook ruimte voor de zon.

Het wordt maximaal 7-8 graden, maar tijdens een bui ligt de temperatuur een aantal graden lager. Daarnaast veroorzaakt de matige, aan zee (vrij) krachtige, zuidwestenwind, een gevoelstemperatuur van 1-3 graden.

Rest van de week: buien en wind

Woensdag start met naar het oosten wegtrekkende buien. De rest van de ochtend en in de middag is het op veel plekken droog met ruimte voor de zon. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk weer toe en in de avond volgt regen. Het wordt 8 graden in het noorden tot 10 in het zuiden en er waait een matige, aan zee vaak krachtige, (zuid)westenwind.

Donderdag staat er een stevige westenwind. Aan zee waait het enige tijd hard, mogelijk soms stormachtig (windkracht 8). Aan het begin van de dag is de kans op regen groot. Later is het waarschijnlijk droger met redelijk wat ruimte voor de zon. Ook neemt de wind in de loop van de dag af. Het wordt circa 9 graden.

Vrijdag en het weekend verlopen weer vrij nat en de ruimte voor de zon is beperkt. Met een zuidenwind wordt wel vrij zachte lucht aangevoerd. Op vrijdag en zaterdag liggen de maxima tussen 9 en 13 graden. Zondag wordt het 8-11 graden.

Volgende week: minder nat

Volgende week lijkt het wat minder nat te worden. De temperatuurverwachting is onzeker. Het kan vrij zacht blijven, maar er is ook kans op een kouder weertype met vorst in de nachten.

(Bron: weeronline.nl)Back To Top