EEM Groepenkasten

Column: Bier in Korea

bier, columnIn mijn vorige column maakte ik u deelgenoot van mijn kennismaking met de Duitse biercultuur op een camping aan de boorden van de Adriatische Zee in Kroatie. Dankzij buurman Horst uit Wolfratshausen, vlakbij München, proefde ik van enkele van zijn favoriete merken die hij speciaal voor de vakantie in de caravan geïmporteerd had vanuit Beieren.

Zo passeerden merken als Augustiner en Tegernseer de revue en ik moet zeggen dat ze, hoewel iets bitterder van smaak, hun weg naar de blaas zonder problemen vonden. Dit was Bayern op zijn best, aldus Horst en ik durfde hem niet tegen te spreken bij gebrek aan kennis van het kostbare gerstenat. Het later door mij aangeboden blikje Beck’s bier werd uit beleefdheid en ik vermoed “gute Nachbarnschaft” door hem overigens probleemloos verorberd.

De meeste mannen op de camping waren niet zo kieskeurig als het om de keuze van het biermerk ging, gezien de enorme hoeveelheden Ozujsko Pivo en andere lokale merken die per tray van 24 in de winkelwagentjes van de plaatselijke Lidl werden geladen. Het was per slot van rekening ruim 30 graden ter plaatse en je maakt ook nog eens kennis met de lokale biercultuur.

Toch had Horst een punt toen hij me in geuren en kleuren vertelde over de Oktoberfesten in München en de onmetelijke hoeveelheden bier die daar worden omgezet. De Oktoberfesten zouden op de Unesco lijst van immateriële Werelderfgoederen moeten worden geplaatst. Deze feesten lieten de saamhorigheid en het karakter van de Freistaat Bayern en haar inwoners zien, zoals ook Catalunya dat in Spanje steeds nadrukkelijker doet, aldus Horst. Het gesprek nam een politieke wending. We proostten erop en leegden ons glas!

De ochtend nadat Horst de terugreis naar de Heimat had aanvaard, las ik op mijn tablet, die me dankzij het voortreffelijk werkende Wi-Fi op deze camping, van het wereldnieuws op de hoogte hield, dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jung Un in een poging om zijn land op te stoten in de vaart der volkeren op het idee was gekomen om de Beierse Oktoberfesten ook in Pyongyang op de agenda te zetten . De eerste editie had deze week al plaats en duurt twintig dagen. Vrijwel naadloos gekopieerd uit München. Alleen de zo bekende dirndl’s die de pullen met bier aan tafel bezorgen waren in Korea vervangen door dames in stewardessen-outfit. Voor 3 dollar kreeg je toegang tot het feestterrein inclusief twee pullen bier. Verdere consumpties kostten vijftig cent. Van het enig verkrijgbare merk Taedonggong!

Die Kim toch! Naast een ambitieus kernwapenprogramma zet hij nu het gouden gerstenat in als wapen. Waartegen eigenlijk? Ik vermoed dat net zoals de Romeinse keizers ooit Brood en Spelen organiseerden om het opstandige en morrende volk gedeisd te houden, de Noord-Koreaanse dictator nu zijn eigen Bier en Spelen in de strijd werpt om zijn, gehersenspoelde straatarme volk onder de duim te houden!
Ik hoop dat Horst inmiddels thuis in Wolfratshausen ook op de hoogte is van dit goede nieuws. Wat zal hij trots zijn!

Harry Nibbelke

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top