EEM Groepenkasten

Column: DEAL of NO DEAL

deal or no deal, column, harry nibbelkeSpeelt U ook mee in de Staatsloterij? Of in de Postcode-of Vriendenloterij? De Bank-Giroloterij, de Lotto wellicht? Om de haverklap valt er vast ook bij U zo’n veelkleurige envelop in de bus waarin U wordt aangemoedigd U te abonneren op één of liefst meerdere loten per maandelijkse trekking.

Televisiespotjes, waarin een grote vrachtwagen met het te winnen prijzenbedrag op de zijkant afgebeeld de straat in rijdt, moeten U verleiden ook mee te doen aan deze goede doelen loterij.

Hopelijk filtert Uw spamfilter alle loterijenberichtjes tijdig uit Uw mailbox.

Natuurlijk doet U mee vanwege het goede doel dat profiteert van de opbrengst van de lotenverkoop. Vanzelfsprekend, want wij Nederlanders zijn een ruimdenkend, tolerant en royaal volk dat graag de minder bedeelde medemens een warm hart toedraagt….

Of doet U mee omdat U er niet aan moet denken dat de hoofdprijs op Uw postcode valt en U straks met lege handen staat? Of liever vol schaamte thuis blijft zitten, terwijl Uw deelnemende buren gezamenlijk op straat feest staan te vieren omdat zij wel een prijswinnend lot hadden gekocht.

Uw winkans bij de Staatsloterij is slechts 1 op 20 miljoen en die bij de Postcodeloterij zelfs maar 1 op 100 miljoen. Maar dan steun je wel de goede doelen, die jaarlijks ruim 300 miljoen mogen verdelen. Het goede doel dat het meest profiteert van Uw vrijgevigheid is ’s Rijks schatkist, want de 29% kansspelbelasting levert minister Dijsselbloem jaarlijks ook ruim 300 miljoen euro op! U heeft gelukkig vast al eens een beker ijs gewonnen op Uw postcode! Wie het kleine niet eert…..

Of speelt hebzucht toch ook een rol?

Op zondagavond kijk ik wel eens naar het door Linda de Mol gepresenteerde en door de Postcodeloterij gesponsorde programma Miljoenenjacht. Een spel waarbij je als deelnemer moet beschikken over, zo zegt de Tv-gids, stalen zenuwen, koelbloedigheid en lef. Een waarlijk spannend en vermakelijk programma, niet in het minst om Linda’s professioneel enthousiaste wijze van presenteren. De finalist kiest uit 26 koffertjes met geldbedragen er één uit. Na elke ronde biedt “de bank” de kandidaat een bedrag om het door hem/haar gekozen koffertje te kopen. Je weet immers maar nooit welk bedrag, oplopend tot 5 miljoen euro daarin kan zitten. Deal of No Deal!

In oktober 2013 slaat de finalist, banketbakker te Son in Brabant, door spanning en emotie overmand, plotseling op de DEAL knop en besluit de geboden € 125.000,- te accepteren. Even later zegt hij: “Ik had eigenlijk niet willen drukken, maar wilde aangeven door te willen spelen”.

Was het een vergissing of had de Brabander spijt? Na ampel beraad besluit de notaris dat er niet gewijzigd mag worden, want eenmaal gedrukt, blijft gedrukt. Regelementen zijn regelementen.

Terecht, denkt iedereen en er wordt doorgespeeld om te zien welk bedragen er in de laatste koffertjes zitten. Dat blijken maar liefst de € 2.000.000 en € 5.000.000,- te zijn. Dat maakt de “vergissing” extra zuur, want bij doorspelen was banketbakkers’ prijs dan veel hoger uitgevallen. Later wordt bekend dat meneer een rechtszaak aanspant tegen de Postcodeloterij omdat hij de intentie had om door te spelen, maar door de spanning slechts € 125.000,- accepteerde……. De rechtbank stelt de prijswinnaar eind 2014 in het ongelijk. Deze week diende het hoger beroep. Linda de Mol getuigt. Uitspraak volgt binnenkort!

Afgelopen zondag gebeurde in hetzelfde programma het vrijwel onmogelijke. De 23 jarige finalist en student Folkert Mijnster uit Amsterdam kiest tot ontsteltenis van iedereen en Linda in het bijzonder de ene na de andere koffer uit met de hoogste miljoenenbedragen erin. “Oh, wat zielig!” kirt Linda. Uiteindelijk keert “de pechvogel” met een luttele € 9000,- huiswaarts. Hij wil er zijn studieschuld mee aflossen en een goed doel in Ghana mee steunen….

De volgende dag staat in de krant dat Folkert de zoon is van een miljonairsechtpaar dat met € 65 miljoen euro ergens onderin de Quote 500 bungelt………… Maar dat wist Linda toen nog niet.

Harry Nibbelke

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top