EEM Groepenkasten

Column: “Wat denk jij dan?”

gerwin groote column klazienaveen columnistVandaag had een – ik schat – twaalfjarig blond meisje ‘problemen’ met mij op de parkeerplaats van de plaatselijke supermarkt. Ik schrijf problemen tussen haakjes omdat ze het zelf zo noemde.

Het was een wonderlijk tafereel.
Terwijl ik met mijn boodschappen de winkel uitliep zag ik het meisje, vergezeld door andere vriendinnen, een blikje energy drink de bosjes inwerpen terwijl er nota-bene op zo’n twee meter afstand een vuilnisbak achter haar stond.

Ik besloot haar even aan te spreken.
“Zou je dat blikje even willen terugzoeken en het in de prullenbak achter je gooien, zoals het hoort?”
Hierop kreeg ik een verontwaardigde ‘blik-des-doods’.
“Wie denk jij dat jij bent?” vroeg het meisje me.
Ik stond perplex en zei niets maar bleef naar haar kijken in stilte. Ik dacht hiermee respect af te dwingen.
“Ik praat toch tegen je?” sprak het… voor het gemak blijf ik het een ‘meisje’ noemen.
Ik herhaalde mijn vraag.
“Wat denk jij dan?” en “Jij maakt problemen!” waren het antwoord.

Ik moest daar van lachen.
Liep naar het bosje, pakte het blikje en wierp het in de prullenbak.
Van de ‘dames’ kreeg ik applaus.

Ik stapte in de auto.
Liever was ik in een tank gestapt en had ik die hele zooi platgebombardeerd, maar dat is gek én ik heb geen tank, dus besloot ik rustig weg te rijden.
Helaas hoor ik het vaker: jong-volwassenen die in een woordenwisseling schieten met alleen maar loze vragen als: “Wat wou jij dan?”, “Waarom sta je zo stom te kijken?”, “Wie denk jij wel dat je bent?”.

Dit soort mensen snappen helaas niet dat je met een vraag over het algemeen een gesprek begint en dan met goede argumenten en luisteren naar elkaar een prettige conversatie hebt. Althans, zo gaat dat meestal bij mij. Bij ons. Als je volwassen bent.
Als je voornemens bent om liever geen contact met iemand te hebben omdat je ‘problemen’ hebt met diegene stel je over het algemeen die persoon geen vraag, die persoon negeer je.

Leven en laten leven. Ik vind jou niet leuk, jij mij niet: blijf uit elkaars buurt.

Graag geef ik toch antwoord op je vraag ‘meisje’: “Wat denk ik dan?” Lees bovenstaande (als lezen lukt).

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top