EEM Groepenkasten

Column: Drent in Amsterdam

caravan, campingMet de Pinksteren ging deze Drent vorig jaar naar een mooie, idyllisch aan ’t Twiske gelegen camping in Landsmeer, net even boven Amsterdam. Voor de caravan ontbijtend lees ik in het DVHN de ingezonden brief van een lezer uit Borger over twee geïnterviewde en in Nieuwsuur ondertitelde obesitasvrouwen uit Drenthe. Ze spraken immers Drents…. .

Ergernis over de zoveelste stereotypering van de gemiddelde Drent maakt zich van mij meester!

Na Yvonne Kroonenbergs oprispingen over Assen en Peter Middendorp, die met zijn boek “Vertrouwd, voordelig” Emmen neersabelt, kan dit er ook nog wel bij. De thee smaakt me niet meer…………….

De buurvrouw in de caravan naast ons, een vriendelijke, praatgrage vrouw “uit Zaandam vandaan”, vraagt belangstellend waar we vandaan komen. “Uit Emmen”, zeg ik, mijn woonplaats een beetje ruim aanhoudend. “Oh Emme”, ja, daar was ze wel eens geweest, lang geleden met de kinderen naar de dierentuin. “Wat een kolere-end rije, weet ik nog!”
Hoewel ik nog een poging doe het Bargerveen en De Hondsrug te promoten en vertel over de grootse plannen van de nieuwe dierentuin, brengt ze me weer in de realiteit met haar opmerking dat ze had gelezen dat Emmen onderaan het lijstje met aantrekkelijke gemeenten bungelt…..

Dan Zaanstad, met de Zaanse Schans, het Czaar Peterhuisje en – dat mòet je gewoon zien- het nieuwe Inntelhotel bij het station. Een uniek bouwwerk, waar architecten van over de hele wereld speciaal voor naar Zaanstad komen, aldus de buurvrouw die overigens consequent over Zaandam blijft reppen. Toegegeven, het gebouw is inderdaad een bezichtiging waard!

’s Middags met vrienden terrasje gepikt in een gezellig druk Amsterdam. Pilsje, bittergarnituurtje. Net even te snel vraag ik het haastige serveerstertje: “Mag ik even afrekenen?” “Eem afreek’n?”, herhaalt ze en stelt de schade vast. Ik schrik……, mijn tongval heeft me verraden, hier in de Gerard Doustraat, midden in De Pijp!! Nog vol adrenaline door het krantenbericht van hedenmorgen reageer ik als door een wesp gestoken en voor mijn doen zeer adrem: “Ja, betalen of moet ik het even voor je ondertitelen?” Mijn vrouw kijkt me verrast aan. “Da’s dan € 14,90”, voegt het meisje me toe. Geduldig wacht ik op de 10 cent die ze met moeite onder uit haar beurs opdiept. Hoezo fooi? Even vermoed ik dat ze denkt dat Drenten naast lelijk, dom en dik ook nog gierig en koppig zijn.

Als we even later op de fiets willen stappen, komt ze naar me toe en zegt: “Sorry hoor meneer, van daarnet. Ik kom selluf uit Foledam en ik ken er ook wat fan”. Glimlachend nemen we afscheid en ik zeg nog terwijl ik mijn been over het zadel zwaai: “Jullie kenne mooi singe daaro!”

Tweede Pinksterdag al vroeg in de middag de thuisreis aanvaard. Er werd noodweer voorspeld. Onweer vooral in mijn hoofd!
’s Avonds nog een rondje Bargerveen gefietst. Heerlijk rustig………….

 

Harry Nibbelke
KlazienaveenBack To Top