EEM Groepenkasten

Column: Hieper de piep hoera!

kinderfietsVandaag is mijn oudste kleinzoon jarig. Hij wordt twee jaar. Opa en oma gaan vanmiddag op verjaardagsvisite en nemen natuurlijk een cadeau mee. Daar hebben we even over nagedacht. Welk cadeau past bij een peuter van twee? En hij heeft al zoveel speelgoed.

Zijn vader wist het al. Geef hem maar een tablet. Hij vindt het immers fantastisch als hij de filmpjes en de liedjes die op de telefoon staan weer bekijkt en beluistert. Op een groter tablet is het nog mooier. En wat is hij al handig in het gebruik van het touchscreen als hij één voor één de foto’s bij langs gaat. De keuze was gauw gemaakt. Een eigen tablet moest het worden! Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je deelname aan de digitale wereld!

Op de vaste oppasdag van oma is er altijd een moment waarop de computer aangaat en onze peuter vrolijk meedanst en meezingt met de liedjes die al wel honderd keer de revue passeerden. “De wielen van de bus” en “De billen van de olifant” kennen oma en opa inmiddels ook van buiten.

Uit eigen ervaring weet ik dat de jeugd van tegenwoordig niet meer zonder de smartphone en de laptop kan. Uren per dag zijn ze er mee bezig. Er wordt geappt dat het een lieve lust is. Social-media, je kunt er niet omheen, net wat U zegt! Maar ook geregeld a-social media, helaas, bemerk ik.

Ook games en spelletjes doen het goed in de vrijetijdsbesteding van de huidige jeugd. Onlangs las ik dat er veel kinderen zijn die per dag meer uren gamen en appen dan dat ze per nacht slapen. Overdag zie je daarvan de wrange resultaten. Tabletnek dingt mee naar het woord van het jaar!

Op terrassen zie je hele hordes mensen voorover gebogen zitten te turen op het beeldscherm van hun telefoon. Allemaal individueel verzonken in hun eigen bezigheden. Gezellig zo’n terras. In een restaurant dat ik onlangs bezocht zaten twee stelletjes aan tafel gezellig te dineren. Om de haverklap werden mes en vork door de disgenoten terzijde gelegd om even een blik te werpen op een binnengekomen berichtje en dit dan terstond te beantwoorden. De gewoonste zaak van de wereld, lijkt het. Samen uit eten, ja gezellig!

Op een lezing die ik van de week bijwoonde in de Stadsschouwburg in Groningen richtte de gastvrouw zich vooraf tot het aanwezige publiek met de vraag of alle mobiele telefoons op stil konden worden gezet. Nog tijdens haar vraag rinkelde er een telefoon in het publiek, hetgeen een lachsalvo in de zaal opleverde. Niettemin werd er na een trilsignaal nog regelmatig een telefoon tevoorschijn gehaald in de rij waarin ik zat. Je zou eens een berichtje missen…… .

Natuurlijk erken ik de talloze voordelen van de smartphone. Het laatste nieuws. Hé, Prince is overleden. En Cambuur gaat het nu wel heel moeilijk krijgen om niet te degraderen. Snel ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Staan er files bij Muiden op weg naar Amsterdam? Je zult maar met autopech langs de snelweg staan. Onmisbaar is je telefoon dan!

Maar die peuter van twee die zo graag buiten speelt, achter een voetbal aanrent en zich, zeker nu het lente is, verwondert over alles wat er om hem heen te zien is aan vlinders en vogeltjes, krijgt van ons op zijn tweede verjaardag géén tablet! Dat doen zijn ouders zelf maar als ze dat nodig vinden. Voordat hij de digitale wereld gaat verkennen, gaat ie wat opa en oma betreft eerst maar eens zijn eigen dichtbijhuiswereldje ontdekken.

Dat kan prima met zijn eerste loopfietsje dat we vanmiddag gaan brengen. Gefeliciteerd, kereltje!

Harry NibbelkeBack To Top