EEM Groepenkasten

Column: Máxima krijgt clutch

Droge WorstSinds ik tijdens een vakantie in de Dolomieten enkele jaren geleden de koppelingsplaten van mijn auto moest laten vervangen nadat de trekkracht aanzienlijk verminderde tijdens het beklimmen van de Brennerpas in Oostenrijk weet ik dat het Engelse woord voor koppeling  “clutch” is.

De Italiaanse automonteur in het hooggelegen bergdorpje waar mijn auto definitief de geest gaf, had al gauw door dat het de “frizione” betrof en rekende voor dat ik rekening moest gaan houden met een kostenpost van zeker € 1000,= .

Aangezien ik het Italiaans niet machtig ben en ook de meeste storingen onder de motorkap voor mij een raadsel zijn, besloot de uiterst vriendelijke monteur mij tegemoet te komen door mij in gebrekkig Engels te vertellen dat het de “clutch” betrof die mijn auto had doen stranden. Alsof ik het nu wel begreep…….

Ik kreeg een leenauto mee en informeerde vier dagen later vanaf de camping in Levico Therme telefonisch hoe de reparatie was verlopen. Alles was weer “pico bello” en ik kon de auto weer ophalen .Alleen waren de kosten  een beetje hoger uitgevallen……..

Een dag later mocht ik het voertuig na betaling van €1102,= weer in ontvangst nemen. Op de terugweg, met in de kofferbak in een plastic zak de restanten van de vervangen verbrande koppelingsplaten,  herinnerde mijn vrouw me er nog even fijntjes aan dat ik altijd had beweerd dat dit zo’n probleemloze auto zou zijn…………

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik vrijdagmorgen in de krant las dat koningin Maxima op staatsbezoek in Frankrijk van president Hollande een clutch had gekregen . Moet een vorstin nu met koppelingsplaten op het Élysée worden ontvangen door  Frankrijks hoogste baas?

Even vermoedde ik nog dat het woord “koppeling”  de nauwe vriendschapsbanden tussen beide landen symboliseerde, maar dat bleek een hersenspinsel mijnerzijds te zijn. Soms ga ik met mijn fantasie op de loop………

Het woordenboek leerde mij dat een clutch eveneens een parmantig, klein dameshandtasje is  dat vaak wordt gedragen op feestjes met slechts een lipstick en mobieltje als inhoud. Dat van die inhoud fantaseer ik er nu zelf bij.  De bijpassende hoge hakken ook!

Koning Willem-Alexander kreeg terzelfdertijd een duur horloge van de Franse president. Hij had er al 150 maar deze zal vast om zijn pols niet misstaan, lijkt me.

Zelf waren de koninklijke hoogheden ook niet met lege handen naar Parijs getogen. Voor François hadden ze een Delfts blauwe tulpenvaas meegenomen ter waarde van €2699,= nog exclusief de prachtige oranje tulpen die de afzichtelijke vaas vulden.

“Zo kun je nog eens op visite komen”, voegde mijn vrouw me toe. “Trouwens, wil je nog even twee bosjes tulpen halen bij de Lidl, we gaan vanavond bij Albert en Miep op visite?”

Ze hadden de vorige keer dat ze bij ons waren zo’n lekkere “dreuge worst” bij zich voor ons , herinnerde ik me. Mmmmm.

Harry NibbelkeBack To Top