EEM Groepenkasten

Column: Onsterfelijk

pasen, gele bloemenDe week tussen Palmpasen en Pasen wordt in religieuze kringen ook wel de Goede – of Stille Week genoemd. Nou, dat hebben we geweten! Als je het letterlijk neemt was het op zijn minst een roerige week!

Dinsdagmorgen 22 maart werden we opgeschrikt door een aantal terroristische aanslagen in Brussel. Enkele terroristen bliezen zichzelf op voor de in hun ogen goede zaak, daarmee als martelaar onsterfelijkheid verdienend in het hiernamaals, waar ze worden opgewacht door 72 maagden.

Per persoon, neem ik aan.

Onvergeeflijk triest dat ze tevens de levens van 30 onschuldige stervelingen meenemen in hun heilige strijd. Zomaar willekeurig weggerukt uit hun omgeving, vele mensen in onmetelijk verdriet achterlatend. Om nog maar te zwijgen van de ontwrichting van de maatschappij die ze hiermee veroorzaken. Wat is hiervan het nut? Ik lees het niet in de Bijbel en niet in de Koran. Onbegrijpelijk!

Het lijden en sterven van Jezus Christus, de Verlosser, zo’n tweeduizend jaar geleden wordt deze week herdacht, uitmondend in ‘Zijn Verrijzenis’ met Pasen. Jezus is waarlijk opgestaan uit de dood. Onsterfelijk dus.

The Passion, op Witte Donderdag op TV, besteedde  er op een prachtige wijze aandacht aan. Miljoenen mensen hebben het spektakel op de buis gevolgd, ik was er één van, nadat ik in 2014 al live getuige was geweest van de voorstelling op de Vismarkt in Groningen. Onvergetelijk!

Dan volgt het nieuws dat de zieke Johan Cruijff het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld. De grootmeester van de voetbalvelden, de balvirtuoos die als een hinde op het veld de tackles van zijn tegenstanders ontwijkt en het Nederlandse totaalvoetbal op de kaart zet. Ook later als trainer zou hij meermaals van zich doen spreken, waardoor hij zichzelf in Barcelona zelfs El Salvador ( De Verlosser) mocht noemen omdat hij als Catalaan de hegemonie van het rijke Real Madrid eindelijk doorbrak. Tevens bleek hij een taalvirtuoos te zijn die met vele uitspraken, onze taal verrijkte.

“Elk nadeel heb z’n voordeel”, orakelde de ras optimist ooit. Zou dat ook voor Brussel gelden?

Ook zijn voorstel om van het fileprobleem in Nederland  af te komen, deed bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. “Gewoon 140 rijden, ben je sneller van de autoweg af, dus uit de file”, gaf hij als oplossing. Hoe simpel kan het zijn? ”Je gaat het pas zien als je het door hebt”. Onnavolgbaar!

Hoewel Cruijff, naar verluidt, een heel aimabel mens was, kan gebrek aan zelfkennis hem niet ontzegd worden, getuige zijn uitspraken: “Voordat ik een fout maak, maak ik die niet”. Helemaal af maakt hij het als hij fulmineert: “In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk”.

Zou hij dan op Eerste Paasdag verrijzen? Da’s logisch!

Harry Nibbelke

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top