EEM Groepenkasten

D66 grote winnaar Provinciale Statenverkiezingen Drenthe

stembureau dillehof provinciale statenverkiezingen drentheDrenthe – Grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen is D66 geworden. Zij verdubbelden hun aantal zetels van 2 naar 4.

Grote verliezer is de PvdA, die maar liefst 5 van de 12 zetels moest inleveren en daardoor uitkwam op nog slechts 7 zetels in Provinciale Staten. Ook VVD komt uit op 7 zetels, een verlies van 2. Beide partijen blijven daarmee nog wel samen op kop in Drenthe. In totaal kreeg de VVD 149 stemmen meer dan de PvdA, en is daarmee de grootste partij op dit moment. Het is voor het eerst sinds het bestaan van de PvdA (1946) dat de partij niet de grootste is in Drenthe.

De derde partij van Drenthe is het CDA, dat op 6 zetels bleef staan. De SP gaat, net als de PVV, van 4 naar 5 zetels, het ChristenUnie van 2 naar 3 en GroenLinks blijft op 2 zetels.

Nieuwe partijen

De nieuwe partijen Sterk Lokaal en 50Plus haalden beiden de kiesdrempel met 1 zetel, terwijl SGP en Senioren Belang Noord geen zetel behaalden.

De opkomstpercentage in Drenthe was minder dan bij de vorige Statenverkiezingen in 2011. Toen ging nog 58,66 procent van alle kiesgerechtigden naar de stembus, nu nog maar 50,7 procent.

(Bron: emmen.nu/rtvdrenthe.nl)Back To Top