EEM Groepenkasten

Dag van de Arbeid

1 mei dag van de arbeid1 Mei is de Dag van de Arbeid. De Dag van de Arbeid, in België ook wel Feest van de Arbeid genoemd, is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging waarop men de strijd om betere arbeidsomstandigheden viert. In Nederland, België en Suriname is deze dag elk jaar op 1 mei, terwijl dat in andere landen soms iets kan afwijken.

Dag van de Arbeid geen officiële feestdag

In bijna alle landen binnen Europa is de Dag van de Arbeid een officiële feestdag, echter niet in Nederland.

De Dag van de Arbeid is een dag waarop de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse en de hoop op een rechtvaardige samenleving worden gevierd. De Dag van de Arbeid is in 1889 ooit begonnen als herdenking van de moord in 1888 op demonstrerende stakers in Chicago. Hierbij werd voor het eerst een rode vlag meegedragen.

Lentefeest

Vroeger werd op 1 mei het Lentefeest gevierd. Pas in een later stadium werd het bekend als “Dag van de Arbeid”. Met het invoeren van een 8-urige werkdag werd voor het eerst op 1 mei de arbeidersbeweging gevierd. De Amerikaanse vakbondsfederatie American Federation of Labor besloot in 1888 om voortaan ieder jaar op 1 mei te demonstreren voor de invoering van een 8-urige werkdag. In 1889, op het eerste congres van de Tweede Internationale, werd het voorstel overgenomen in Parijs. Met de 1 mei-viering wou men de strijd voor de 8-urige werkdag versterken.

Het was echter al Alfred de Grote (848-899), koning van het Engelse Koninkrijk Wessex, die destijds voor het eerst gedachten verkondigde over een evenredige etmaalverdeling. In de 15e en 16e eeuw werd de eis om slechts 8 uur per dag te werken veelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord.

Sovjet-Unie

In de Sovjet-Unie en de voormalige communistische landen in Oost-Europa werd 1 mei jaarlijks gevierd met een parade, waaraan behalve arbeiders ook legereenheden deelnamen, die de producten van de wapenindustrie lieten zien.

Duitsland

Minder bekend is dat op 10 april 1933 de regering van Hitler 1 mei per wet tot betaalde “feestdag van de nationale arbeid” verklaarde. Middels deze door Goebbels voorgestelde maatregel wist Hitler een groot aantal vakbondsleiders naar Berlijn te lokken om ze vervolgens gevangen te kunnen nemen en naar concentratiekampen af te laten voeren.

Ondanks deze zwarte bladzijde uit de historie van de Dag van de arbeid, bleef deze dag een feestdag in onder andere België en Duitsland.Back To Top