EEM Groepenkasten

De Eikenprocessierups is een lekker hapje voor de koolmees

eikenprocessierupsEmmen –  In de strijd tegen de Eikenprocessierups hangt de gemeente Emmen  120 nestkasten op. De koolmees heeft de eikenprocessierups toegevoegd aan haar dieet en daarom is het ophangen van nestkasten een zeer goede manier om op een effectieve en natuurlijke manier van de rupsen af te komen.

De gemeente Emmen heeft de nestkasten vooral opgehangen op plekken waar de afgelopen jaren veel nesten van de rups waren, zoals:

  • Verlengde Wilhelmsweg in Wilhelmsoord
  • Verlengde Herendijk ter hoogte van Parc Sandur
  • Rietplasgebied
  • (Verlengde) Vaart in Erica en Nieuw-Amsterdam

Slim

Het is onder andere de koolmees gelukt de eikenprocessierups te eten. Vroeger deden ze dat niet vanwege de brandharen van de rups. Maar de koolmees heeft een slimme manier gevonden
om toch van het rupsje te genieten. De mees vliegt met de rups naar een tak en veegt de haren eraf. De jongen van de koolmees krijgen de klaargemaakte rupsen ook te eten.

Herkennen

De rug is van de rups blauwgrijs en de kop is zwartbruin. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren. Op de rug zitten honderdduizenden korte, zeer gevaarlijke brandharen. Deze haren veroorzaken gezondheidsklachten. Er zitten vaak veel rupsen in de boom. Ze vormen samen een witte bol of vlek. Soms hangen deze nesten aan een tak van een boom.

Klachten

Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was eventueel ook uw kleren (liefst op 60 graden). De klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Bespuiten en ruimen

In de gemeente Emmen wordt op verschillende plaatsen preventief gespoten. Deze bespuiting is in april en mei ’s nachts. U kunt soms ’s ochtends vroeg een ronkende trekker horen. Naast preventief spuiten, controleert de gemeente alle eikenbomen van mei tot en met augustus. Als ze een nest vinden, spannen ze een rood met wit lint om de boom. Een gespecialiseerd bedrijf ruimt daarna de nesten met eikenprocessierupsen op.

Vragen

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente Emmen via telefoonnummer 14 0591.

(Bron: gemeente Emmen)Back To Top