EEM Groepenkasten

De fakkel is gedoofd, gasontzwavelingsfabriek NAM wordt gesloopt

nam gaszuiveringsinstallatie emmenKlazienaveen/Emmen – Dat de gasontzwavelingsfabriek van de NAM langs de N862 zou worden gesloopt, is al langer bekend. De NAM heeft bekend gemaakt dit jaar juli of augustus met de ontmanteling van de installatie te beginnen. In totaal zal de sloop ruim een jaar in beslag nemen.

Hergebruik

Een klein gedeelte van het materiaal dat vrijkomt zal worden hergebruikt, maar het grootste gedeelte is een het einde van hun levensduur, meldt woordvoerder Kirsten Smit. Om dat te regelen heeft de NAM een derde partij ingeschakeld. Het gas in de leidingen en omliggende velden is verwijderd en de fakkel is inmiddels definitief gedoofd. De NAM is de afgelopen 5 maanden druk bezig geweest om specifieke onderdelen van en leidingen naar de fabriek te sluiten.

Lees ook: En de vlam van de NAM, die brandt nog steeds

nam nederlandse aardolie maatschappij

Niet langer rendabel

De gasontzwavelingsfabriek langs de N862, de weg van Klazienaveen naar Emmen, is de grootste van de NAM. Het operationeel houden van deze fabriek is niet langer rendabel. In 1987 werd de fabriek geopend om gas uit 15 velden in Zuidoost-Drenthe en Twente te ontzwavelen. Het product dat daardoor ontstaat is van een betere kwaliteit. Op 8 januari 2018 ging de knop definitief om en was de fabriek officieel buiten gebruik. De fakkel was echter nog niet gedoofd om het gas in de leidingen en omliggende velden nog te verbranden.

Groene energie

Op de plek waar nu de fabriek staat wil de NAM groene en duurzame energie-initiatieven ontplooien. Samen met de gemeente Emmen, het EMMTEC industriepark, Energy Valley, de NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Nederland) en de Gasunie kijkt de NAM naar de mogelijkheden. Hierbij wordt onder meer gekeken om de bestaande infrastructuur in te zetten voor de opwekking van groen gas en de opwekking van waterstof.

De NAM verwacht binnen een paar weken met een plan hiervoor te komen.

(Bron: emmen.nu)

Tripadvisor NL 600x300


Back To Top