EEM Groepenkasten

De hoornaar: wat is het en is het gevaarlijk?

hoornaar reuzenwespDrenthe – Er komen steeds meer reuzenwespen, de zogeheten hoornaars, voor in Drenthe. Deze vleesetende wespen, die afgelopen zaterdag tussen Elim en Hollandscheveld een groepje fietsers aanvielen, zijn geen uitzondering meer.

Dagelijks worden er nesten verwijderd door ongediertebestrijders. Met het mooie weer van de afgelopen tijden gedijen deze dieren goed. De luchtvochtigheid is hoog, waardoor er veel muggen en vliegen zijn en de hoornaar houdt daar van.

Normaal gesproken vallen hoornaars, die 2 tot wel 4 centimeter groot kunnen worden, geen mensen aan. Eigenlijk zijn het hele nuttige beesten, want ze ruimen onder andere muggen, vliegen en spinnetjes op.

Wat is een hoornaar of reuzenwesp?

Een hoornaar is een insect dat zo’n 2 tot 4 centimeter groot kan worden. Dat is ongeveer 2 keer zo groot als een gewone wesp. De hoornaar heeft roodbruine, zwarte en gele kleuren. Het maakt een hard, zoemend geluid, waardoor het duidelijk hoorbaar is en behoorlijk opvalt.

Is een hoornaar agressief?

Mensen denken vaak dat de hoornaar agressief is, vooral door z’n imposante verschijning. Normaal gesproken is het beestje juist minder agressief dan gewone wespen. Als het beestje zich echter bedreigt voelt steekt hij wel. Het is daarom raadzaam niet in de buurt van een nest te komen.

Is een steek gevaarlijk?

Een steek van een hoornaar is in principe niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent of bijvoorbeeld in je mond bent gestoken. Voel je je na een steek niet lekker, dan is het verstandig om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. De steek van een hoornaar is overigens wel een stuk pijnlijker dan die van een wesp.

Wat eten hoornaars?

Hoornaars jagen op andere insecten, zoals muggen, vliegen, spinnen, rupsen en zelfs bijen, die ze vervolgens aan de larven voeren. Zelf eten hoornaars vooral suikers van planten.

Waar komen hoornaars voor?

De hoornaar leeft in Nederland vooral in het oosten en het zuiden, omdat hier veel bos- en zandgebieden zijn. In het westen van het land komt het beestje minder vaak voor.

Vallen hoornaars mensen aan?

Hoornaars vallen in principe geen mensen aan. Als ze zich bedreigd voelen doordat je te dicht in de buurt van hun nest komt kunnen ze wel gaan steken. Het groepje fietsers dat vorige week tussen Elim en Hollandscheveld werd aangevallen fietste op het fietspad. Van hen werden er 4 onwel nadat ze gestoken waren en 3 moesten zelfs naar het ziekenhuis. Op slechts 20 centimeter van dat fietspad stond een dode boom met daarin een nest. Fiets je daar langs, ondertussen een beetjes pratend, lachend of misschien wel bellen, dan kan dat voor onrust bij de hoornaars zorgen. Die worden dan boos en kunnen dan aanvallen. Het nest is inmiddels verwijderd door de ongediertebestrijding.

hoornaar reuzenwesp genummerd

A = Kop
B = Borststuk
C = Achterlijf
1 = Ocelli
2 = Oog
3 = Voorpoot
4 = Middelpoot
5 = Borstschild
6 = Achterpoot
7 = Vleugel
8 = Achterlijfssegment

(Bron: RTV Drenthe / WikiPedia)Back To Top