EEM Groepenkasten

De premies voor autoverzekeringen schelen veel per regio

autoschade klazienaveen

Een goede autoverzekering is een absolute must als je in het bezit bent van een eigen auto. In de landen van de Europese Unie is een autoverzekering zelfs verplicht. De premies voor autoverzekeringen verschillen echter sterk per regio.

Risicoprofiel

De kosten van een autoverzekering is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie. De premies voor autoverzekeringen hangen namelijk sterk af van je ‘risicoprofiel’. Aan de hand van dit ‘risicoprofiel’ wordt gekeken hoe groot of hoe klein de kans is dat je schade oploopt met je auto, ofwel hoe vaak je naar verwachting een beroep zult doen op je autoverzekering. Op Goedverzekerd.net wordt dit uitgebreid toegelicht.

Voor het opstellen van zo’n risicoprofiel wordt gekeken naar de volgende factoren:

  • je woonplaats,
  • je leeftijd,
  • de kenmerken van je auto,
  • hoeveel kilometers per jaar je rijdt,
  • hoeveel schade vrije jaren je hebt.

Woonplaats / Regio

Er wordt dus onder andere gekeken naar je woonplaats. Woon je in een rustig dorp in de provincie, dan is de kans op schade lager dan wanneer je in een drukke stad woont en betaal je daarom voor dezelfde auto dan ook minder premie. Stel je woont in Klazienaveen, dan zul je veel minder premie voor je autoverzekering hoeven betalen dan wanneer je met diezelfde auto in een grote stad als Amsterdam zou wonen. Dit verschil kan wel oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand.

Kenmerken, kilometers en leeftijd

Uiteraard hangt de premie die je betaalt ook sterk af van de kenmerken van je auto. Denk hierbij aan het gewicht, het vermogen en de cilinderinhoud van de auto. Grote en zware auto’s veroorzaken nu eenmaal meer schade dan kleine en lichte auto’s. Rij meer kilometers, dan is de kans op schade ook weer groter, waardoor je ook meer premie moet betalen.

Daarnaast betalen jongere bestuurder meer premie omdat die gemiddeld genomen een grotere kans op schade hebben dan oudere, meer ervaren bestuurders.

Autoverzekeringen vergelijken

Zoals uit bovenstaande blijkt zijn er bij een autoverzekering heel wat zaken waarnaar wordt gekeken om de uiteindelijke premie te bepalen. Het vergelijken van autoverzekering is daarom zeer belangrijk om er zeker van te zijn dat je de juiste autoverzekering hebt en in ieder geval niet teveel betaald.Back To Top