EEM Groepenkasten

De symptomen van griep

symptomen griep klazienaveen

Griep komt vaak voor en is heel besmettelijk. Bijna iedereen heeft wel eens griep gehad of krijgt het vaker. Maar wat is nou precies griep en wat zijn de symptomen van griep?
Griep, ofwel influenza, komt door het griepvirus en is heel besmettelijk, waardoor het zich heel snel kan verspreiden. Elk jaar weer krijgt 1 op de 10 Nederlanders minimaal 1 keer de griep. Indien er heel veel mensen tegelijkertijd de griep hebben, dan is er sprake van een griepepidemie. Vaak wordt een ‘gewone’ verkoudheid ook wel verward met griep omdat de symptomen veel op elkaar lijken. Verkoudheid is echter een symptoom van griep en veel minder ernstig en gevaarlijk.

Griepprik 2014

Griep is een vervelende ziekte die in de meeste gevallen vanzelf weer overgaat. Sommige mensen die in een bepaalde risicogroep zitten, kunnen heel ernstig ziek worden door de griep. Voor sommigen is het zelfs levensbedreigend. Risicogroepen zijn onder andere mensen die ouder zijn dan 60 jaar of mensen met een vermindert immuunsysteem, suikerziekte, hartafwijking, chronische longziekte of chronische nierziekte. Die mensen kunnen elk jaar een gratis griepprik krijgen om de kans dat ze griep krijgen drastisch te verkleinen. De griepprik wordt telkens aan het einde van het jaar gegeven. De griepprik 2014 wordt omstreeks november gegeven.

Hoe krijg je griep?

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Deze bevindt zich in de luchtwegen. Daar veroorzaakt het een infectie die gevolgen heeft voor de rest van je lichaam. Het virus kan worden overgedragen via snot, speeksel en slijm, waarbij één heel klein druppeltje al voldoende kan zijn. Het virus verspreidt zich door de lucht of via de handen door bijvoorbeeld niezen, praten, hoesten of handen schudden.

Symptomen griep

De meest bekende symptomen van griep zijn koude rillingen die gepaard gaan met hoge koorts. In de meeste gevallen krijg je er symptomen als hoofdpijn, keelpijn, spierpijn in je hele lichaam, maar vooral pijn in je nek of rug bij. Een verkoudheid of droge hoest zijn ook veelvoorkomende symptomen van griep. Heb je griep, dan kun je er heel ziek van worden en je jezelf heel ellendig voelen.

Wat moet je doen als je griep hebt?

Als je griep hebt, dan is rusten het allerbeste. In bed blijven hoeft niet per se, maar probeer wel alle lichamelijke inspanning te vermijden. Zorg in ieder geval dat je voldoende drinkt, want door de koorts ga je veel zweten en verlies je veel vocht. Probeer te voorkomen dat je anderen besmet door je neus en mond te bedekken als je hoest. Gebruik papieren zakdoekjes die je weggooit nadat je ze één keer hebt gebruikt.Back To Top