EEM Groepenkasten

De toeristenbelasting, een gemeentelijke heffing

heffing, toeristenbelasting, gemeente emmen

Foto ter illustratie: archief MSL

Klazienaveen/Emmen –  De aan de toerist opgelegde gemeentelijke heffing is een belasting die door de gemeente kan en mag worden opgelegd. Het gaat om de zogenoemde “toeristenbelasting”.

De gemeentelijke heffing mag een ondernemer door berekenen aan zijn gasten die op de gemeentelijke grond overnachten, of hotel, pension, caravan, bungalow, tent of wat voor wijze dan ook. Het gaat hier om mensen die in een gemeente verblijven die daar niet staan ingeschreven. In de gemeente Emmen gaat het om een heffing (toeristenbelasting in 2015) van € 1,20 per overnachting per persoon. U betaalt deze toeristenbelasting dus aan de gemeente. De ondernemer, camping oid. waar u verblijft, heeft niets aan dit bedrag en moet het rechtstreeks via de belastingaanslag aan de gemeente overdragen. Voor deze ‘werkzaamheden’ ontvangt een ondernemer geen enkele vergoeding, maar hij/zij dient de heffing wel via veel administratieve rompslomp te innen.

Wat is toeristenbelasting

Toeristenbelasting is een algemene belasting die een gemeente kan heffen. Hiermee kan de gemeente bijvoorbeeld het gebruik van voorzieningen door toeristen financieren. Let wel, een gemeente mag blijkbaar zelf besluiten om deze heffing wel of niet op te leggen.

Wanneer toeristenbelasting betalen

U betaalt toeristenbelasting als u verblijft in een gemeente waar u niet staat ingeschreven. Bijvoorbeeld bij verblijf in een hotel, pension, caravan of bungalow. Een voorbeeld is ook dagverblijf op het water binnen de gemeente of op het grondgebied van de gemeente, denk ook maar eens in deze regio aan het Koning Willem Alexander Kanaal. Ook als u een zakelijk bezoek brengt aan een stad/plaats/dorp moet u deze belasting betalen. Een vreemde redenatie, vooral als u voor uw baas in een andere gemeente ter plaatse werkzaamheden moet verrichten, en dat er, bij eventuele noodzakelijke overnachtingen, hierover ook nog eens extra belastingen geheven worden.

Belastingaanslag voor toeristenbelasting

De eigenaar van uw verblijfplaats krijgt de belastingaanslag voor toeristenbelasting. Bijvoorbeeld de hoteleigenaar, campingeigenaar of pensioneigenaar . Deze mag de toeristenbelasting aan u doorberekenen. Hij/zij hoeft het dus niet door te berekenen, maar wordt dan wel een dief van eigen portemonnee.

Hoogte toeristenbelasting

De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Bijvoorbeeld een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingprijs. Elke gemeente kan de hoogte regelen in een eigen verordening. De verordening kunt u opvragen of inzien bij de gemeente.toeristenbelasting, oranjesluis, heffing gemeente emmen

Waarom toeristenbelasting

Een gemeente ontvangt van het Rijk een bedrag per inwoner. Als er veel toeristen verblijven in een gemeente, maakt deze meer kosten. Bijvoorbeeld om straten en stranden schoon te maken en wegen te onderhouden. Die extra kosten kan de gemeente bijvoorbeeld betalen van de extra inkomsten uit de toeristenbelasting.

Voor meer informatie over de toeristenbelasting kunt u contact opnemen met de gemeente.

(Bronnen: gemeente Emmen en Rijksoverheid.nl )Back To Top