EEM Groepenkasten

Deze week beperkte kans om vallende sterren te zien

vallende sterren meteorietenRegio – De eerstvolgende dagen bestaat er slechts een geringe kans om ’s nachts vallende sterren te zien. Er zullen er met regelmaat enkele meteoren en zelfs meteorenregen tot in onze dampkring dringen.

Vrijdagnacht

In de nacht van donderdag op vrijdag trekken er naar verwachting veel buien en wolkenvelden over het land, maar in de nacht erop, van de vrijdag op zaterdag, zal de kans om een vallende ster of meteorenregen te zien iets stijgen. Vrijdagnacht wordt een piek verwacht van ongeveer twintig meteoren per uur, en lijkt de nacht van vrijdag op zaterdag het meest geschikt om een poging te wagen met het kijken naar een vallende ster. Kijken kun je ’s nachts het beste in noordoostelijke richting tussen 2 en 4 uur. Ook de volgende week zijn er waarschijnlijk nog wel wat vallende sterren te zien, maar de intensiteit van de meteoren neemt geleidelijk aan af.

Meteorenzwerm

Vanaf 8 augustus neemt het aantal meteoren dat de atmosfeer binnendringt weer toe. Op 12 augustus kunnen we een heuse meteorenregen van de Perseïden verwachten met 72 meteoren per uur. De bekendste meteorenzwerm is de Perseïden in Nederland, niet alleen vanwege het hoge aantal zwermen, maar ook omdat veel mensen vakantie, en dus tijd voor hebben. Zo rond 12 augustus is de baan van komeet Swift-Tuttle, deze is gevuld met stof en steentjes en deze deeltjes dringen de atmosfeer binnen en verbranden daarbij. De aarde doet er meerdere dagen over om het grote gebied met gruis te doorkruisen en kan er bij helder weer dagenlang genoten worden van vallende sterren. Voor een overzicht van vallende sterren kunt hier klikken.Back To Top